От х:

Днес в x:

Стартът на Хасково джаз отекна чак в Одрин

    Хасково джаз вече е факт за 20-ти път. Снощи мина откриването на музикалния форум в препълнения клуб „Ралица“.Честта да направят първите изпълнения в юбилейното издание на феста беше беше оказана на музикантите от Hot club de Plovdiv.

    Много аплодисменти възнаградиха формацията от Пловдив. Сред гостите в „ Ралица“ бяха заместник-кметът на Хасково Милена Трендафилова диригентът на Камерния оркестър на Хасково, в който свири и един от участниците Hot club de Plovdiv-цигуларят Любомир Тулумбаджиев Цанислав Петков и директорът на театъра в Хасково Стелиян Николов.

    А стартът на феста отекна чак до Одрин и събра аплодисменти и от ценителите на пограничния турски град чрез лайфа във Фейсбук, който направи заместник -кметицата.

    След формацията от Пловдив вечерта продължи с джем сешън. Тогава на импровизираната сцена в клуба стана и доста емоционално с появяването на тромпетиста Лъчезар Караджов. От години той живее със съпругата си, която е хасковлийка, в Швеция. Караджов ръководи там детска вокална група за изпълнение на български песни „Орфейче“. Музикантът е един от участниците в създадения преди 20 години Димитър Русев бенд.

    „За мен това завръщане на Джаз феста в Хасково след 20 години е много емоционален момент, защото пак ще имам възможност да свиря с Димитър Русев-човекът, който преди 20 години, когато ние бяхме още младежи, търсехме пътя си, ни събра в бенда. Митко е все така неуморим, като преди 20 , години и продължава, както и тогава, да влага всичко от себе си, за да го има Хасково джаз“, каза Лючезар Караджов, а думите му буквално насълзиха очите на джаз гуруто Димитър Русев-Мутата. Последва авторската композиция на Мутата “Песента на вятъра“.

    След няколко парчета триото: Лъчезар Караджов, Димитър Русев и перкусионистът Иван Тонев стана квартет, след като към тях се присъедини контрабасистът Христо Минчев от Hot club de Plovdiv.

    Публиката обаче изригна с включването в джем сешъна и на саксофонистката от Хасково Владислава Сотирова.

    Във втория си ден фестивалът се мести в Градската художествена галерия “Ат. Шаренков.“ От 18 часа там ще бъде представена фотоизложбата "Къде е моят дом" на един от най-известните чешки документални фотографи – проф.Индржих Щрайт, а след това ще свирят музикантите от Стефан Горанов квартет, сред които са изпълнители от Испания и от Тунис.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини