От х:

Днес в x:

Тримата решиха: Платеното майчинство става 1 година

Буферите в Бюджет 2009 ще се засилят за противодействие на световната финансова криза. Това решиха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии, след като обсъдиха проектобюджета преди предстоящото му разглеждане на второ четене в Народното събрание.

Съветът на коалицията реши срокът на платеното майчинство за осигурените жени - в размер на 90 на сто от заплатата им, да бъде увеличен от 9 месеца на 1 година.

Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.

Основните инструменти за запазване устойчивостта на макроикономическите позиции са поддържане на консолидираните разходи (без вноската в общия бюджет на ЕС) до 40 процента от БВП, както и на положително салдо по консолидираната фискална програма до 3 процента от БВП с възможност да бъде намален в зависимост от развитието на икономическата конюнктура и приходната част на бюджета.

Запазват се основните макроикономически параметри, така както са приети на първо четене в проектозакона от Народното събрание.

Според лидерите на тройната коалиция поддържането на положителна бюджетна позиция и на значителен фискален резерв осигурява адекватен буфер и възможност за реакции в случай на неблагоприятен сценарий за икономическото развитие.

За противодействие на финансовата и икономическата криза в бюджета за следващата година са заложени редица механизми, които са групирани в три направления - "Икономическа активност", "Пазарна гъвкавост" и "Гъвкавост на социалните мрежи". Ще бъде увеличен буферът в бюджета, който предвижда задържане на разходите от 7 на 10 на сто.

През 2009 г. здравноосигурителната вноска ще бъде увеличена от 6 процента на 8 процента, както е предвидено в приетия на първо четене проектобюджет.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на осигурителната тежест за фонд "Пенсии" (по схемата 8:10:12, при която работникът участва с 8 процента, работодателят с 10 процента, а държавата с 12 на сто).

Предвижда се увеличаване на обезщетенията за безработицата.

Ако в семейството на безработния има деца, в зависимост от техния брой ще се дава и процент от обезщетението, при условие че те ходят на училище.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини