От х:

Днес в x:

България е третият най-голям производител на малини в Европа

България вече се утвърди като един от най-големите производители на малини в Европа. Страната ни е трета на Стария континент в отглеждането на малини след Сърбия и Полша. Това съобщи шефът на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков по време фестивала на малината, който се проведе миналата седмица в Лозница.

Само за последната година масивите с малини у нас са се увеличили с 5000 дка. Това е 25% ръст на площите, засадени с тази култура, отчитат браншовиците. Бумът в отглеждането на вкусните плодове се дължи и добрите икономически предпоставки, договорени с Брюксел от правителството за новия програмен период. Субсидирането на сектора предвижда всяко малиново стопанство да получава финансово подпомагане от 230 евро на хектар засадени площи.

Стимулирането, което привлича фермерите, обаче има и обратна страна. Желанието за бързи печалби подтиква много от стопаните да развиват екстензивно градините си, като бързат да засадят колкото може повече площи. Нетърпението ги кара да ползват некачествен посадъчен материал, предаде Стандарт нюз.

Кръстосана проверка на Инспекцията за посадъчен материал и браншовата организация на малинопроизводителите е установила, че миналата година у нас са внесени едва 80 хил. стръка сертифицирани корени за малини. А върху новозасадените 5 хил. дка масиви са набодени 5 млн. нови насаждения.

Става дума за огромен ръст, койо обаче в дългосрочен план няма да е продуктивен, категоричен е Божидар Петков. Той съветва колегите си да не пестят от инвестиране в скъпи сортове, защото само качествените насаждения ще носят високи добиви и ще гарантират добра реколта в бъдеще.

Въпреки болестите на растежа, в отрасъла се наблюдава успешен тренд на развитие нагоре.

Страната ни вече представлява интерес за чужди компании, специализирани в търговията и преработването на малини. Те проучват нашата суровина и търсят да създадат контакти с наши фирми и износители, стана ясно по време на фестивала в Лозница.

Сред щандовете на панаира можеха да се срещнат търговски представители от Швейцария, Холандия, Германия, Италия и Русия. Най-много коментари и надежди предизвика седемчленната делегация от Китай. Представители на голям холдинг, зает с преработването на плодове в далекоизточната страна, проучваше стоката на българските фермери. Китайците се запознали с наши браншовици през май тази година в Сърбия по време на Световната конференция на малинопроизводителите. Щом разбрали, че у нас отрасълът набира скорост и се развива с бързи темпове, пристигнали в Лозница, обясни кметът на лудогорската община Айхан Хашъмов, чието семейство също отглежда ягоди и малини.

Тази година бе добра за фермерите от нашия бранш. Средните добиви от малини са 530-560 кг. от декар. В най-добрите стопанства, които са в Лозница, има рекорди от 1500-1600 кг от декар. Има и региони, които бяха поразени от градушка. Там градините с малини силно пострадаха. Стопаните им отчитат по 300 килограма от декар. Но като цяло реколта 2016 беше добра, отчете в края на изложението Божидар Петков, шеф на браншовата асоциация на малинопроизводителите.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини