От х:

Днес в x:

МВР отрече за проблем с плащането на извънредния труд на полицаите

В МВР плащанията на извънреден труд се осъществяват редовно и няма забавяне, съобщи пресцентърът на външното министерство.

Поводът е разпространено вчера писмо до медиите от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), в което синдикатите се оплакаха, че десетки гранични полицаи били лишени от заплащане за извънреден труд. Трудът бил положен през месеците май и април 2015г., а сумата от над 120 хил. лв. била удържана без съгласие на служителите през пролетта на 2016г. 

Другото оплакване на синдикатите, което засега остава без официален отговор бе, че пожарникари работели през нощните си смени в екипи с недостатъчен брой служители, а в отделни случаи екипът бил само от един служител.

"По информация на дирекция "Планиране и управление на бюджета", плащанията на извънреден труд се осъществяват ритмично и няма забавяне. Начислените суми за месеца се изплащат със заплатата за следващия месец", обяснява МВР.

Във ведомството имало образувана преписка по сигнал на най-големия полицейски синдикат за това, че на служители от шест регионални дирекции на гранична полиция през 2016 г. са удържани парични суми от положен и изплатен през 2015 г. извънреден труд.

Основанието за удържането на тези парите било Наредбата за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в МВР, която е в сила от 2015 г, пише в съобщението на вътрешното министерство. Без обаче МВР да конкретизира кой точно текст от наребдата е взет предвид при удържане на изплатени пари.

В писмото си синдикалната организация се позоваваше на решение на Върховния административен съд, с което се обявявали за незаконосъобразни текстове от тази наредба, които касаят случая.

Общата сума, удържана от 2901 служители, възлиза на 158 770 лв. или средно по 55 лв. на човек, уточнява иначе МВР.

След сигнала на синдикалната организация били изискани становища от Министерството на труда и социалната политика, Министерския съвет, Министерството на финансите, Сметната палата и компетентните структури в МВР. Сега допълнително била назначена и проверка от звеното за вътрешен одит в МВР. След завършването на проверката ще бъде предложено законосъобразно решение на казуса, повдигнат в сигнала, уверява министерството. 

За образуваната проверка и нейния ход зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, който отговаря за социалния диалог, е уведомил председателя на синдикалната организация Валентин Попов, отбелязва още министерството. Иначе и вчера, и днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов повтаряха, че не било коректно синдикатите да комуникират с тях през медиите като Костов заяви, че професионалното ръководство не е информирано за оплакванията им.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини