От х:

Днес в x:

РИОСВ: Рибата в яз. Черногорово мре от липса на кислород, Неохим изпуска азот

Ниското съдържание на разтворен кислород във водите на язовир „Черногорово“ е причина за мъртвата риба в края на миналата седмица. Това показват резултатите от взетите водни проби, след постъпил сигнал в РИОСВ-Хасково, съобщават от екоинспекцията.

Анализите на място, по време на извършени на 18 и 19 август проверки, показаха, че съдържанието на разтворен кислород в язовира е много ниско - от 3 до 5 пъти по-малко от нормата за добро състояние. Това е довело до измиране на рибата, като са засегнати най-вече екземпляри от вида бяла риба, която е силно чувствителна към нивото на кислород във водата. Причини за изчерпване на разтворения кислород във водоемите са високите летни температури, липсата на циркулация на водата и наличието на биогенни елементи- фосфор и азот във водите.

Яз.,,Черногорово“ се ползва от ,,Неохим“АД, Димитровград за промишлено водоснабдяване. Помпената станция черпи води от р.Марица, на 2- 3 км след заустването на колекторите на ,,Неохим“АД и на ГПСОВ - Димитровград. Проверени бяха ГПСОВ-Димитровград и ,,Неохим“. Не бяха установени отклонения от нормалния режим на работа на ГПСОВ - Димитровград през юли и август.

,,Неохим“АД е в период на капитален ремонт, но продължава да изпуска отпадъчни води. Взетите по време на проверките проби от двата колектора за промишлени отпадъчни води доказват неспазване на определените норми по показател активна реакция и амониев азот за единия колектор и нитратен азот за другия, поради което на дружеството ще бъде съставен акт за нарушение на изискванията на Закона за водите, допълват от РИСОВ Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини