От х:

Днес в x:

Проучване сочи златен урожай в Баните

Изображение 1 от 2

    Теренни проби са показали наличието на благороден метал в чист вид в реките Улу дере, Узун дере и Спахиевска на територията на Минерални бани.

    Това сочат първоначалните проби от сондажите за наличието на злато.

    На територията на Баните геоложки проучвания са правят три фирми, които са получили концесии от Министерството на икономиката. Изследването вече преминава и на етап дълбочинни сондажи, обясниха от общината.

    Данни за добив на най-ценния метал в района още от времето на траките бяха документирани наскоро и при археологически разкопки.

    Договорите на дружествата по концесиите за проучване на злато изтичат след две години, тогава ще се мисли за варианти за проучвания и на други територии на общината, извън тези в сегашната действаща мина под връх „Аида”, която се експлоатира от „Горубсо Кърджали”.

    Вече има и дарения от концесионер към общината. Става въпрос за 60 000 лева за здравен участък в Минерални бани.

    Общината има уверение за финансиране от концесионерите до края на тази година и за различни инфраструктурни проекти.

    Още интересна информация по темата вижте в репортажа на Етв в секция "Мултимедия"

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Jo
      John
      18 -3
      12:26, 18 авг 2016
      кмете ще си прецакаш туризма да знаеш, да не почнете да измирате като в Меричлери...
    • 2
      Ко
      Костадин Куртев
      10 -1
      13:44, 18 авг 2016
      Не забравяйте че Сусам и неговите жители са наблизо и дебнат келепира!
    • 3
      На
      НАИВНИК
      10 -1
      13:50, 18 авг 2016
      и пак концесионери......и пак далавери.....а не може ли държавата да си добива златото и да ни намали данъците например......
    • 4
      Ту
      турунджу
      2 -2
      13:52, 18 авг 2016
      Селянджърите да не се палят толкова и да си броят кокошките на село, а не гражданите в града! Наистина преди около десетина години Хасково беше точно 103882 души, а сега е около 75-76000. Проверете ,където ще ви дадат точни данни, а не по селските си сметки!
    • 5
      Ми
      Миньор
      13 -1
      14:09, 18 авг 2016
      В Минерални бани, още малко и ще открият топлата вода. От тракийско време се знае, че всички тези реки са златоносни. Тъй наречените от домораслите археолози "шарапани" (корита за изстискване на гроздова шира) са именно съоръжения за промиване на злато. Лошо е едно - залежите за промишлен добив са на голяма дълбочина, което пък ще вкара в играта международни акули. Утешението - макар и чужди те работят с местна работна ръка. Хаирлия да им е ...
      • Iv
        ivan
        4 -1
        14:40, 18 авг 2016
        добро изказване
    • 6
      Да
      дааа
      3 -3
      15:37, 18 авг 2016
      Не може! Защото трябват инвестиции, който в добивната промишленост достигат до стотици милиони преди да започнат да носят доходи.А проектирането на един рудник и въвеждането му в експлоатация може да достигне 10 и повече години, преди да започне съществения добив.Държавата предпочита да си вземе комисионата (концесията) без много труд-чиста пара.Е сега, някой щял да се облажи - голяма работа.
    • 7
      Ке
      келепирец
      4 -1
      21:20, 18 авг 2016
      мили хора...попитайте някого от крумовград да ви каже за такива находища ,на какво им направиха въздуха с праха от добива.но понеже сме българи..и нехайници..когато обявиха протест срещу златодобива..от крумовград излязоха 5 човека а от близкото гръцко село дойдоха 20 автобуса с хора милеещи за въздуха и водата си.та..концесиите са хубаво нещо но да са далече от хората...и.до баните няма гръцко село..се сме си българи..!!!
    Последни новини