От х:

Днес в x:

„Самодейци“ източват Сивата вода, уловиха последните два шарана

    Язовир „Сивата вода“ в Кенана остана почти без вода, нивото е спаднало драстично. Съвсем пресъхнала е онази част от водоема, откъдето стартираше състезанието по плуване за празниците на Хасково. Ако тази година надпреварата се проведе, то тя трябва да стартира като крос и да премине в плуване след петдесетина метра, където започва водата.

    В по-дълбоката част на язовира, където са садките, все още има вода. Има, разбира се , и рибари. Повечето обаче не бяха уловили нищо след дълги часове престой на брега, за разлика отпреди месец, когато водоемът щедро „даваше“ тлъсти шарани.

    Единственият щастливец с улов се похвали с два шарана, а близките рибари подхвърлиха, че това сигурно са последните две риби, останали в язовира. Цяло лято риболовците се радваха на безплатен и неограничен достъп до Сивата вода, след като бивш и настоящ арендатор се скараха и влязоха в люти разправии. Новият наемател – фирма от Пловдив, няма все още лиценз за промишлен риболов и няма никакви права над рибата в язовира. Не може и да събира такси от рибарите.

    Старият арендатор пък пък е с изтекъл договор.

    Според риболовците по брега на пресъхващия водоем източването му вероятно се дължи на разправиите между стар и нов арендатор.  

    Според „Напоителни системи“ – собственик на водоема, обаче самите рибари точат водоема, за да ловят по-лесно останалите шарани. „Има самодейци“, коментира ситуацията шефът на „Напоителни системи“ в Хасково Георги Латев.

    Той категорично отрече ниското ниво на водоема да е в резултат на сушавото лято. Според него безводието в Сивата вода не е плод и на удари под кръста между бившия и настоящия арендатор. „За мен няма провокация в източването“ допълни Латев.

    Той обясни определението „самодейци“ така: „Заклети рибари са явно. Пускат водата, като си мислят, че в по-плитък язовир, по-лесно се лови риба.“

    Шефът на „Напоителни системи“ обясни, че язовирът се наглежда непрекъснато от негови служители, тъй като има критичен минимум за нивото на водата и обеща, че тези дни хората му ще врътнат крана, за да го понапълнят.

    Тодор Кръшков

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      См
      Смока
      19 0
      09:40, 17 авг 2016
      Тия шарани са маломерни , ИАРА не проверяват ли язовира ? Това че е свободен за риболов да не би да означава , че може да се лови без билет, с N на брой въдици и да се прибират риби под допустимите размери ?
    • 2
      Ми
      мизерници
      12 0
      09:48, 17 авг 2016
      сметище сивата вода...
    • 3
      Гр
      гражданин
      13 0
      11:18, 17 авг 2016
      инж. Латев, ти носиш отговорност за този язовир!!! Ще ти се потърси сметка рано или късно. Превръщаш това прекрасно място, култово за Хасково в сметище наистина. Ще ти се потърси отговорност , много скоро , да го знаеш!!!
    • 4
      Се
      селския
      10 -1
      13:17, 17 авг 2016
      Да е** и смешниците гладни, хванали шаранчета по 800-900гр.и после защо нямало риба по водоемите! Месари прости!
    • 5
      Ми
      миро
      3 0
      15:34, 17 авг 2016
      В момента Сивата прилича на сметище . Какви са тези хора , и какво оставят на децата си? Не мога да ги разбера .Всички само мрънкат но никой не си взема боклука. Това е престъпление !
    • 6
      Ри
      рибар
      4 0
      16:19, 17 авг 2016
      даеба и гладни кучета ,неса наядахте бе чакали.
    Последни новини