От х:

Днес в x:

1478 Марии да почерпят в Хасково за имен ден!

Сред празнуващите днес с име Мария в град Хасково са 1478 дами, а в общината общо са 1670 именички.

Казват, че жените, които носят името Мария са красавици и много дипломатични.

Те празнуват на 15-ти август- Голяма Богородица имен ден.

Успение (заспиване) на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Според старите поверия на Успение Богородично се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

Според традицията, която поддържа народа на този ден, никой не трябва да работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.

На Богородица се мели от новоожънатото жито, като от него прадедите ни са приготвяли обредни хлябове с вярата, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба.

Но всъщност има много любопитна теория за произхода на името Мария, което според д-р Иглика Мишкова от Института по фолклористика и етнология с етнографски музей към БАН, е с предхристиянски корени. Според етнологът е съществувало още в древен Египет. А името Мариам е изключително популярно сред древните евреи. Етимологията на името Мария всъщност се свързва с различни тълкувания и предхристиянски образи. Някои от тях са твърдост, постоянство, любов, прекрасна, обичана. А самата Богородица се приема като закрилница на семейството и рожбите.

Сред най-известните жени, които носят това име безспорно е

Божията майка-Св.Дева Мария. Тя заема първото място в класацията, защото несъмнено е най-влиятелната жена в историята и една от трите най-важни фигури в християнството. Тя е символ на доброта, топлота, вяра и отдаденост и дава упование на милиони хора сега както и преди 2000 години.

Мария Магдалина. Историческите факти около Мария Магдалина са забулени в спекулации. Извадки от Евангелията и други източници обаче предполагат, че Мария Магдалена е една от най-преданите последователи на Исус. Казвало се, че е жена с "лоша репутация", но според Евангелието на Марко и Лука, чистата й преданост към Христос, печели пълното й опрощение. Мария Магдалина стои близо до Исус при Неговото разпятие и е първата, за да видите Неговото възкресение.

Друга от гордите носителки на името и сред най-популярните жени за всички времена безспорно е Мария Кюри. Родената през 1867г. в Полша Кюри е гениален учен в областта на физиката и химията. Тя е и първата жена Нобелов лауреат. Всъщност има две такива награди, като е първият човек, получил ги в две отделни категории. Първата й награда е за научни изследвания в радиоактивност (физика 1903). Нейната втора Нобелова награда е за химия през 1911. Няколко години по-късно тя също помага за развитието на първите X Рей машини.

От съвременните Марии като брилянтен представител на спорта е тенисистката Мария Шарапова. Бившото гадже на хасковлията Григор Димитров е популярна не само със силната си игра, но и с безупречния си стил.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    1 0
    19:41, 15 авг 2016
    честит имен ден на вас!
Последни новини