От х:

Днес в x:

Общината стяга междублоковите пространства след санирането

    След като сградите, които спечелиха финансиране от държавата за безплатно саниране бъдат реконструирани, община Хасково ще обнови и междублоковите пространства. Това стана ясно след проверка на Haskovo.net по сигнал на граждани.

    „Пълна разруха е междублоковото ни пространство. Счупени плочки по тротоара, детска площадка - в окаяно състояние и на всичкото отгоре градинка със съхнещи храсти“. Така звучи сигналът, изпратен до редакцията от част от жителите на популярния като П-образния блок зад полицията в Хасково.

    Малко преди жежкото слънце да заварди улиците, екипът ни в очакване посрещат няколко беловласи жени. Тонка Бялкова и съседките й са седнали на пейка с позакърпени от мъжете от блока дъски край детската площадка в паркчето между входовете. Носят и папка с кореспонденцията от последните 10 години, която водят с общината по проблемите около блока.

    „От 2006 година пишем за състоянието на паркчето, за тротоарите, за проблеми с уличните шахти. Отговарят ни, но все уклончиво“, разказва Бялкова. Едното от последните писмата е от март 2015 година в отговор на тяхна жалба за лошата инфраструктура около блока. То е от  предходната общинска администрация, водена от Георги Иванов. В него местна власт осведомява хората, че има проект за реконструкция, за който обаче се търси финансиране. 

    Жителите на „Атон 6-14“ са писали и до настоящата администрация на Добри Беливанов. Сигналът е от края на януари тази година и е за непочистен двор и проблеми с шахтите.

    Отговорът от Отдел „Екология“ е с уверение, че ще бъде почистено и със съвет, че е „задължение на гражданите е да поддържат прилежащите площи и междублоковите пространства в чист и приветлив вид“.

    „Много ни е болно и за непочистения от листата паркинг. Ние метем на групички когато можем, но сме възрастни и не издържаме вече. Страх ни е, че на този паркинг, който може и да се води за паркиране на колите от блока, но все спират и шофьори, които идват до центъра, един фас хвърли ли някой-всичко пламва“, притесняват се жените. 

    Леля Делка, доскорошна помощница в метенето, но сега безсилна да помага заради травма, казва: Мен ме е срам да живея в центъра на европейски град с такава околна среда!

    „Кажете и за люлките...“, подвикват на бабите си две  момченца, също от адреса, които се люшкат на изтърбушена метална люлка от времето на родителите им. Люлките всъщност са две, едната- счупена и опасна.

    Възрастните жени поглеждат и към клюмналите храсти и дървета в парка и пак в един глас казват: Отдавна тук никой не е поливал.

    „Защо садят храсти, като няма да се грижат за тях. Сърцето ми се свива, когато виждам как умират растенията, по-добре да ги няма!“, отсича Тонка Бялкова. Жените обясняват, че от месец растителността около блока съхне. Поливат колко могат, но не стига за толкова растителност кофа-две вода.

    След поставените въпроси, екипът ни потърси и отговори.

    От Общинската администрация в Хасково посочиха, че съвсем скоро междублоковото пространство, не само на „Атон 6-14“, но и на други места в града ще бъдат реконструирани. Това ще се случи обаче след като жилищните сгради бъдат санирани. От Общината обясниха, че до дни ще станят ясни имената на фирмите за обновяването на първите 40 блока в Хасково.

    На „Атон 6-14“ ще се санират 4 входа от всичките осем там. Идеята е, след като едната реконструкция приключи, да се извърши и другата. Лично кметът Добри Беливанов е поел ангажимент за съдействие за привеждането на площите около блоковете в по-приятно място за отдих, обявиха от кметската администрация.

    За оплакването на хората за съхнещите храсти, шефът на ОП „Екопрогрес“ Диян Петков, обясни, че веднага ще провери ситуацията и ще разпореди действия.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Сл
      случайно чух
      27 -1
      14:56, 2 авг 2016
      Чух случайно че община Димитровград има интерсна инициатива за междублоковите пространстава. Доколкото рабрах става дума за това, че общината отпуска пари за да се поддържат тези пространства от живущите в блоковете. Резултатите са интерсни. Журналистите, поинтересувайте се. Димитровград както винаги са креативни. Поздрави
      • Ab
        absurda
        15 0
        19:42, 2 авг 2016
        Колкото и да ни е неприятно Димитровград са били винаги пред Хасково. На нашите управници само самочуствието и фасоните им са големи и дотам. И много ме кефят с начина на работа - някой трябва да им каже че има проблем и те тогава се активизират и "обещават", че ще направят нещо. Няма инициативи, няма действие. Смешна работа !
    • 2
      Ha
      ha
      26 -4
      14:59, 2 авг 2016
      то няма саниране, ще ми говорят за междублоковите пространства. Пак зелен хайвер от общината
    • 3
      Ff
      Ffff
      32 -3
      16:02, 2 авг 2016
      Само, че кога ще се случи това саниране, не се знае. Няма нито един започнат блок, а лятото си отива. Колкото и започна ремонта на училищата.....
    • 4
      Оо
      оохааа
      33 -1
      16:17, 2 авг 2016
      То като се е засаниралоооооо, те вече оправиха пространствата между блоковете. Иначе минат се, не минат 5-6 месеца и пуснем някаква "новина" за санирането на препечения в панелките електорат.
    • 5
      А,
      А, защо
      25 -2
      16:20, 2 авг 2016
      трябва гражданите на Хасково да се оплакват пред медиите, за да си влязат в задълженията службите към общината. Работата им не е да са по бюрата, а да правят обход по улиците и да поддържат реда, за който плащаме данъци. В центъра на града, малки улички – между улиците "Драгоман" и "Македония" - от 30 години не са асфалтирани; метат ги отвреме-навреме; дърветата си растат на самотек, шахтите запушени, контейнерите мръсни и миришат и ... още има за изброяване. Не е работа на гражданите да сигнализират. Наше е задължението да си плащаме данъците и таксите; да почистваме около домовете си, което и правим, но не и да вършим работата на общинските служби.
    • 6
      Ба
      БайТамян от парк ликуша
      12 -2
      17:48, 2 авг 2016
      Много хубаво говориш но мислиш че някой ще те чуе Едва ли В хаоса който цари в държавата всеки гледа да се намърда на държавна работа да смуче и да се кефи
    • 7
      Ab
      absurda
      12 -1
      19:49, 2 авг 2016
      Абе честно казано при тея смешни назначения дето направиха очаквах излагации, ама чак толко бързо да им лъсне некадърността не съм очаквал. И още нещо - Кръшков умишлено ли не пускаш новината за обърканата документация с търга за ремонта на училище Иван Рилски или пускаме само "избрани" новини, а ?
      • Не
        Незапознат
        4 -1
        20:53, 2 авг 2016
        Брееей,там пък още от документацията ли започнаха мъките?Предишните
        училища които минаха през този ред поне след известно време.Малко време.
        Определено трябва да се намеси някоя медия.Ако не тази то друга.Това е
        единствен шанс хората бъркащи в кацата с меда да се ограничат с гребането
    Последни новини