От х:

Днес в x:

Банки ни зарибяват с непоискани кредитни карти

Изображение 1 от 4

    Купувате стока на изплащане. В големите магазини ви заливат реклами с обещание за нула процента лихва по кредита за покупката. За ваша изнедада наистина се оказва, че плащате цената на съотвената стока на вноски, и то действително без надбавка.

    “Къде обаче е уловката? Никой не отпуска пари ей така, без печалба. Най-малко пък банките”, би попитал свикналият да го прецакват изтерзан българин.

    И е прав. Със сключване на договора за стоковия кредит вие влизате в базата данни на съответната банка. И ако сте лоялен клиент, нямате просрочени вноски, оставате там задълго.

    “Къде все пак е уловката?”

    След като изплатите стоката, получавате любезно писмо от банката с кредитна карта на ваше име. Активирането й е изключително лесно, изпращате някакви данни с смс на банката, тя ви връща смс с пин кода и теглите пари без проблем. Веднага.

    И ако по покупката на изплащане лихвата наистина е била нула процента, то по кредитните карти лихвите са убийствени – обикновено 17-18 на сто. Затова финансовите консултанти препоръчват да се използват кредитните карти само в краен случай. Иначе са удобство, спор няма.

    Мнозина хасковлии вече получиха такива кредитни карти, при това без да са ги поискали. Някои се изкушават да ги ползват, други ги хвърлят в някое чекмедже и ги забравят.

    Но има случаи, в които се получава проблем.

    Искате да изтеглите кредит и добросъвестно обявявате какви са ви доходите, имуществото, какви други задължения имате. В банката проверяват данните в Централния кредитен регистър на БНБ и излиза, че лъжете. Защото там присъства вашата забутана в чекмеджето неизползвана кредитна карта със съответният лимит. И може да не получите одобрение за кредита, защото задълженията ви са големи.

    В конкретния случай, проверяван от Haskovo.net, при запитване в кол центъра на банката любезно обясняват, че в договора ви за покупка на изплащане сте поискали да ви се издаде и кредитна карта.

    Проверката установи, че в конкретния договор за стоков кредит обаче пише: “Кредиторът може да предостави за ползване на кредитополучателя кредитна карта с максимален кредитен лимит до 10 000 лв....”

    Това “може да предостави кредитна карта” звучи като “водата може да ви намокри”. Има си хас една банка да не може да издаде кредитна карта.

    В писмото, придружаващо въпросната кредитна карта обаче пише друго: “Здравейте, г-не, в договора ни за кредит Вие заявихте, че бихте желали да получите от нас кредитна карта”.

    Очевидно мениджърите на банката тълкуват “Банката може да издаде кредитна карта” като “Желая да получа от вас кредитна карта”.

    Служителят в кол центъра на банката обяснява появяването на неподозирания от вас кредитен лимит в Централния кредитен регистър с факта, че банката няма как да издаде самата пластика без да я регистрира в БНБ. И допълват, че ако до две години не активирате картата, регистрацията се заличава.

    Само че вие търсите кредит преди да са изтекли тези две години. Затова ви се налага да попълните следния абсурден документ – молба до банката за “ОТКАЗ ОТ КРЕДИТНА КАРТА”. Трябва да помолите да не ви дават нещо, което никога не сте искали.

    Попълвате абсурдната “молба”, защото се нуждаете от кредита.

    Едва ли някоя банка ще си признае колко от зарибените клиенти са се поддали на изкушението и са активирали непоисканите си кредитни карти. В живота на средностатистическия българин нуждата от пари е в края на всеки месец или поне през месец.

    Според адвокат Тодор Ташев въпросният договор е изпипан юридически още в самото заглавие “Договор за потребителски кредит, отпускане на револвиращ потребителски кредит и ползване на кредитна карта”. Въпреки това е недобра търговска практика, тъй като не дава ясна информация на клиента с какви задължания би бил обвързан. Лимитът в договора е “до 10 000 лв.”, но конкретните карти са с различен лимит. СЪвсем отделен е въпросът пък, че когато сключвате договор за покупка на изплащане, смятате, че подписвате именно договор за кредит и гледате дали числата са верни, дали вноските са коректно изчислени. Ако случайно прочетете текста на трета страница "Банката може да издаде кредитна карта", едва ли бихте му обърнали внимание. А според служители от други банки такава карта се издава след писмено искане от клиента. 

    От друга страна, незнанието за регистрираната в БНБ кредитна карта може да вкара човек в друг капан – декларирането на неверни данни при кандидатстване за кредит е криминализирано и се води престъпление. Тоест ставате престъпник, без да подозирате.

    Независимо дали тази практика на банките е законна или недотам, тя просто е поредния капан, в който влиза човек, съблазнен от “безлихвения кредит при покупка на изплащане”.

    Не споменаваме името на конкретната банка, макар изнесените факти да са абсолютно точни. Но според сигнали на читатели и други финансови институции също имали такава практика. Някои дори пращали писмото с кредитната карта по пощата като обикновена пратка. В описаният случай картата дойде по куриер.

    От Комисията за защита на потребителите в София заявиха, че ще направят проверка за нелоялна търговска практика на въпросната банка.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Ва
      Васко
      24 -5
      14:58, 21 юли 2016
      Да знаят хората кои са - ония със зеленото лого със звездите и човечето.
    • 2
      Да
      Данка
      13 -5
      16:08, 21 юли 2016
      Пишете коя е банката не слагайте всички под един знаменател ! Не , че не се досештаме за зелените човечета кой са...................?
    • 3
      Бъ
      бъд
      18 -7
      16:38, 21 юли 2016
      ми естествено ,че става ВЪПРОС за най- големите измамници БНП ПАРИБА !!!!!! от тях повече никога нищо!!!!
    • 4
      Кл
      Клиентка
      8 -15
      16:48, 21 юли 2016
      Аз лично съм пазарувала многократно от тази фирма... Виж коментара
    • 5
      Ми
      Михайлова
      11 -2
      18:45, 21 юли 2016
      Банката е БНП Париба !
    • 6
      По
      Потърпевш
      10 -5
      20:54, 21 юли 2016
      БНП Париба бивши Джет кредит все е едно,са големи измамници,не казват на клиентите си и чекват в договора че,клиента желае картата,след това идва доставка от куриер която не знаете какво е,в момента в който разпишете на куриера че,сте получили пратката вие активирате картата без да знаете,говорил съм с бивши техни служители които казват че,шефовете им казват да го правят и имат таргети и планове без да ги интересува шефовете им как го правят,с две думи най-големите измамници,гледайте си внимателно договорите им когато разписвате защото не са лоялни!
      • По
        Потребител
        4 -2
        12:24, 22 юли 2016
        така като чета този коментар и си мисля вие или сте служител- бивш,настоящ,разочарован или сте от конкуренцията нещастни че вие не сте главни герой в тази статия....от къде знаете тази дума чекване,....както и да е!
        Шефове...няма шефове или началници щом закона го позволява,четете в статията е написано че въпросният договор е изпипан юридически -няма смисъл излишно плюене и коментари,всеки сам решава още като тръгваш към магазина с мисълта че ще взимаш на изплащане трябва да ти е ясно....че ще си набутан!
        Вземала съм от всички оранжеви не казват че в офиса е лудница и чакаш и ..накрая пак даваш пари за превод,бели уж банка ...пак плащаш преводи и разни застраховки,всички са еднакви разликата никаква ,всеки се бори за клиенти карат се пред теб,хвърчат листи с вноски(едни и същи разлика 1лв.)...какъв е смисъла, няма закони.
      • По
        Потърпевш
        2 -3
        19:53, 22 юли 2016
        Здравей Потребител,какви думи знам и имам в речника си е въпрос на възпитание и знание което не е ваша работа,за да задоволя любопитството ви нито съм служител бивш,настоящ и т.н. нито съм конкурентен служител,ако си сложите очилата ще видите ,че съм писал потърпевш което ще рече ,че съм сърбал попарата на БНП-Джет и затова изразих мнение,идеята ми беше ,че без да ви предупреждават служителите им ви ЧЕКВАТ ЧЕ ЖЕЛАЕТЕ КРЕДИТНА КАРТА,което не е редно от тяхна страна.Останете си със здраве Потребителю аз вече не ползвам кредитиране!
    • 7
      Ьн
      ЬНУАК
      4 -4
      21:27, 21 юли 2016
      Е па у таа "финансова институция" преди времи идин бивш юрокумисарин сиге вицепримиерин и най свежу и министер убразувателен ни беше ли на зъплатъ тамкъна , ммм?
    • 8
      Ха
      Хахаха
      3 -1
      00:06, 22 юли 2016
      Конкуренцията им здраво залива с коментари, сега им се е паднало хаха но и техния ред ще дойде, не са китки за мирисане
    • 9
      Къ
      Къде
      2 -1
      08:49, 22 юли 2016
      Къде може човек да си провери дали из някоя банка му се води "кредтна карта" ?
      • По
        Потърпевш
        1 0
        19:57, 22 юли 2016
        С молба до бнб
    • 10
      По
      Потребител
      3 -2
      11:57, 22 юли 2016
      Да!Кой е виновен!!!
      Четете си догорите бе хора,реално кой ви е виновен ...държавата или по скоро управниците?Хората нямат пари и се налага да вземат стоки на изплащане- съответно тези хора, който работят в тези фирми имат семейства...взаимно е.
      Нещата са свързани:кредити,лизинги,кредитни карти и с една дума кредитни милионери ,в банка или кредитна институция,магазин-щом няма закони и правила,много ясно че от всякъде ще те прецакат!
      Всички са измамници,но когато няма начин -зелени,оранжеви,бели все тази...едни и същи,просто различно име на фирмата!
      Съветът ми "-Четете и като не искате кредитна карта просто говорете със служителите,слушайте какво ви казват и питайте за всичко и се молете да попаднете на по малко зло....,защото и по лошо има!

    • 11
      От
      от централния
      2 -1
      12:52, 22 юли 2016
      Къде са коментарите за зализаното адвокатченцееее ..Мммммм как го желаем само????????
    • 12
      Же
      Желязко
      3 0
      10:17, 26 сеп 2017
      Абсолютни мошенници,никога повече няма и да ги доближа,натрисат ти карта която не искаш въпреки че я отказваш още в магазина и ти обещават че може да я върнеш веднага като я получиш,да ,ама не в офиса ти казват не може трябва да вземеш картата ходенета разправии,губене на време никога повече няма да работя с тях разочарован съм!
    • 13
      De
      Detelinka
      5 -4
      14:29, 21 окт 2017
      Кредитната карта на БНП Париба е комплимент към редовните и лоялни клиенти на компанията.
      Тя се използва за покупка на изплащане на стоки без да се кандидатства и предоставя опростена процедура.Клиентът винаги разполага с предварително одобрен лимит в рамките ,на който просто си взема стоката.Отделно в някои вериги като Зора,ако клиентът пазарува на изплащане чрез нея,тя му дава 5% отстъпка от цената на не промоционалните стоки.Тази отстъпка се ползва и ако пазарува на пос-терминал през кредитната карта във верига Зора.Предоставя и най -дългия гратисен период на пазара до 60дни.
      Кредитната карта на БНП Париба няма годишни и месечни такси,ако се използва по гореописания начин-за изплащане на стоки и за пазаруване на пос-терминал.
      Безплатно се доставя,закрива,безплатни са смс и хартиените извлечения.
      Ако клиентът желае може за прави превод от карта по сметка,да тегли и пари в брой в страната и чужбина,да пазарува по интернет.Не дължи никакви такси,когато е Неактивна!!!Ако две години не се ползва от клиента,БНП Париба автоматично я закриват!!!
      И за разлика от другите фирми на пазара на паричното и стоковото кредитиране,след продажбеното обслужване при Париба е абсолютно безплатно!!!Няма такси за кандидатстване ,за разглеждане,отпускане на кредити,за справки,за издаване на удостоверения за текущо състояние и за Изплатен кредит,няма такси за просрочие.Няма изисквания за поръчители,за минимален доход ,за плащане на комунални и битови услуги,за превод на заплата,за откриване на сметки като Уникредит Консюмер Финансинг!!!Казвам го в качеството си на клиент,който е работил и с Париба и с Тбй и с Уникредит Кларима!Казвам го и като настоящ служител в една от тези фирми!
    Последни новини