От х:

Днес в x:

Кмет и земеделци дадоха курбан за Илинден в Сираково

    Казани с курбан от 3 овце беше раздаден за здраве на днешния християнски празник Илинден край минералбанското село Сираково. Овцете са дарени от кмета на общината Мюмюн Искендер, двама представители на земеделската кооперация в селото - Росен Атанасов и Харалан Иванов, а третата овца е от Иванка Николова. 54-годишната жена се врекла да раздава курбан за здраве 5 години поред. Една от причините, провокирали я към дарителския жест е, че преди няколко години претърпяла операция.

    Още рано сутринта четирима майстори готвачи бяха сложили казаните с агнешка мръвка в местността „Чал Тепе“, където се намира храм, носещ името на пророк Илия. Месото трябва да ври поне 4 часа, за да стане крехко и лесно да се отделя от кокалите, обясни тънкостите за приготвяне на курбана Димо Георгиев. Неговите помощнички бяха две жени - Станка и баба Делка. Чевръстите работнички пъргаво отделяха мръвката от костите и я нарязваха на парчета, за да поври още в казана. Малко след като чорбата беше готова, пристигна отец Серафим, който отслужи водосвет в храма, а миряните целунаха Божия кръст. Миряните запалиха свещи, а повечето от тях пиха от лековитата вода в аязмото, изградено под храма.

    На метри от параклиса се намира и 11-метровия кръст, издигнат през 2008 г. Голяма част от посетителите не пропуснаха възможността да целунат Божието разпятие. Това стори и самият свещеник.

    Малко по-късно множеството насяда по масите, а някои директно на земята върху постелки и похапнаха от курбана. Някои от посетителите пък предвидливо се бяха запасили с решетъчна лъжица. „С нея се загребват само мръвките, а бульонът остава в купата“, шеговито обясниха те.

    За спазващите християнските канони, според които сряда е ден за пости, имаше и един казан с боб. Подобаващо отец Серафим спази християнския канон и вместо блажен курбан, яде от фасула. Като на истински празник за атмосферата се погрижиха група музиканти, а сираковци извиха кръшно хоро.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пр
      Присъстващ!
      2 -1
      23:55, 20 юли 2016
      Много грешна статия!!! Не мога да повярвам как не се споменава името на човека, благодарение на който се случва всичко това, а именно Георги Лазаров!!! Името на алчния и изключително злобен мюсюлманин и кмет мюмюн ескендер се споменава без причина, с нищо не е допринесъл за това събитие!!! Но в крайна сметка важно е чистата душа и добрите намерения на човека, Георги Лазаров, за разлика от лакомията на кмета, който няма наяждане и край на злобата си!
    Последни новини