От х:

Днес в x:

Изчегъртаха Царя от забравен войнишки паметник

Изображение 1 от 2

    Българският цар Борис е бил изчегъртан от забравен войнишки паметник в околностите на харманлийското село Българин. Монументът е в чест на “Несломимия 18 Етърски на Негово величество полк”, но думите “негово величество” са изчегъртани от камъка. Това вероятно е станало по тоталитарно време, когато монархията бе задрасквана навсякъде, където е възможно.

    Паметникът липсва в регистрите на войнишките паметници, а координаторът на ВМРО в Харманли Николай Георгиев се е заел със задачата да го легитимира. С вписването в регистрите паметникът може да бъде възстановен от военното министерство. 

    18 Етърски пехотен полк е бил формиран през 1889 година във Велико Търново. Взема участие във всички войни – от Балканската до Втората световна и се отличава с храбост и безстрашие.

    Паметникът е бил изграден от войници от полка през 1940 година, когато е бил дислоциран в околностите на село Българин за около 4 месеца. Тук няма водени сражения, нито са паднали убити войници. Въпреки това полкът решава да остави спомен от своя престой в региона.

    Тодор Кръшков      

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Di
      Dimmu
      20 0
      10:26, 9 юли 2016
      Народ, който руши паметниците си, е обречен. Паднали свме толкова ниско, че даже и публичните ни фигури / някои вече бивши / го правят.
    • 2
      Ma
      MAAVI PARA
      8 -4
      11:38, 9 юли 2016
      така е приятел като ви води главанак кат бойко и ман го кат г. Иванов узунджовеца през 2032 г. бугарите ще са из4езнал вид
    • 3
      Ko
      KOko
      4 -8
      17:27, 9 юли 2016
      Борис не е българин,а германец! Последните българ... Виж коментара
    • 4
      Ah
      Ahmed
      4 -2
      23:22, 9 юли 2016
      Комшу, някой да знае къде е Динко от Ямбол?
    Последни новини