От х:

Днес в x:

Прокурорска проверка откри негодна храна и плесен в училищен кухненски блок

Негодни храни и плесен са открити в кухненските блокове на училище в Исперих, съобщават от прокуратурата. Проверяващите са открили също и ронеща се мазилка, амортизирани и корозирали мивки, липса на вентилация в хранителни складове.

Под надзора на прокуратурата са извършени проверки, които е трябвало да установят какви са храната и напитките в детските заведения, училищните столове, бюфетите, както и храните, които се предлагат на организирани мероприятия за деца и ученици.

При проверките във Варненския апелативен район не са открити опасни съставки и психотропни вещества.

Преобладаващите нарушения при извършените 719 проверки са свързани с несъответствия с изискванията на Закона за храните и специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за деца и ученици. Изготвени са 90 предписания. Повторните проверки са установили, че несъответствията са отстранени.

Спрени са от продажба пици, бутерки, сандвичи, айрян, бонбони, пшеничени пръчици, безалкохолни напитки с аспартам и натриев цикламат, плодови топчета, замразено фрапе и тесто.

В Шуменско били открити месни продукти и заготовки в училищни столове, които не отговарят на утвърдения стандарт „Стара планина”.

В Търговищко било констатирано, че не са спазени специфични изисквания за съхраняване на мляко и млечни продукти, сирене, което не отговаря на БДС-стандарта, брашно, което не съответства на утвърден стандарт. Открити сакетчуп със съдържание на Е202 и доматено пюре, съдържащо калиев сорбати натриев бензоат. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини