От х:

Днес в x:

Русия мисли да изгражда „Хиперлуп” в Москва

Москва подписа споразумение с базираната в Лос Анджелис, Калифорния, компания Hyperloop One за проучване възможността за изграждане на футуристична, високоскоростна транспортна система, известна като "Хиперлуп" (Hyperloop), в руската столица, съобщава Ройтерс.

Системата позволява използване на влак без вагони, движещ се на магнитна възглавница в тръба с понижено въздушно налягане, което води до много слабо триене. Влакът може да се движи със скорост до 1 200 километра в час.

„Хиперлуп”-ът може драматично да промени живота на 16 милиона души в Москвски район, заяви Шервин Пишевар, съосновател на американската компания.  

Нашета дългосрочна визия е да работим с Русия за изграждане на трансформиращ нов „Път на коприната” – превозване на товари от Китай до Европа за един ден, добави той.

От компанията допълват, че не е ясно колко ще струва проектът в Москва.

По време на Петербургския международен икономически форум компанията подписа меморандум за разбирателство със столичната управа и руската фирма The Summa Group, която инвестира в инфраструктурни проекти.

Пишевар добави, че вече се разглеждат подобни проекти във Финландия, Швеция, Холандия, Швейцария, Дубай, Лос Анджелис и Великобритания.

„Хиперлуп” концепцията е на Илън Мъск и датира от 2013 година. Предлаганият от него проект включва разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско да се взема за 30 минути.

Все още няма подобна работеща система в света.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини