От х:

Днес в x:

Антиквари пробутаха фалшиви столове за 1,7 млн. евро на Версайския дворец

Двама известни антиквари са арестувани във Франция по подозрения за продажба на фалшиви столове на Версайския дворец, съобщи The Telegraph.

Столовете, уж от времето на Луи XV, са купени за замъка за 1,7 милиона евро. Арестът предизвика смут не само сред антикварите, но и сред почитателите на изкуството във Франция.

Полицаи, които разследват случаите на фалшифициране на културното наследство, са задържали антикварите.

Задържаните са експерти за мебели от XVIII век и са работили в Париж.

Ако столовете наистина се окажат фалшиви, това би усложнило ситуацията на всички антиквари на мебели и може да съсипе бизнеса им. Освен това, множество уредници на музеи и дори министри ще бъдат засрамени.

Отдела по борба с фалшифицирането е започнал разследването на двамата антиквари през 2012 г. Единият е Бил Пало, специалист по столовете, а другият е Лорент Кремер, собственик на една от най-старите галерии - "Кремер".

Разследването е започнало след сигнал, подаден от друг френски антиквар - Чарлз Хурман, почетен експерт по столове, датиращи от XVIII век. Тези столове се считат за едни от най-изтънчените във френската история. 

През последните 20 години дворецът във Версай е изкупил 10 от общо 13 стола, направени от майстора Луи Деланой.

Той е направил и колекция през 1769 г. за Мадам дю Бари, любовницата на Луи XV.

Според Хурман, столовете, за които се твърди, че са оригинални, са скорошни копия. Сред тях са и столове от галерията "Кремер".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини