От х:

Днес в x:

„Заря“ раздава медали на общинските кметове за 160-годишнината

    Хасковското народно читалище „Заря – 1858“ се включва в отбелязване на „160 години общонародно читалищно дело“. Тържествата вече минаха в някои областни градове в страната като Свищов, Лом и Шумен, където бе центърът на събитията и на тях присъства президентът Росен Плевнелиев. Читалищата в тези градове първи започват своята културна и просветна дейност. А само две години по-късно са поставени основите и на читалище „Заря“, което е създадено от Христодул Шишманов, Иванчо Минчев, Христо Златаров, Яни Кожухаров и други будни граждани. То е първото за Южна България и четвъртото в страната.

    По този повод в Хасково ще се проведе тържествен концерт утре от 18:30 часа в голямата зала на читалище „Заря“, обяви Александър Милушев – секретар на културната институция. Участие ще вземат художествени колективи и представители на народни читалища от 11-те общини в областта. „Постарали сме се да покажем всички жанрове“, каза още Милушев.

    Програмата по тържеството е обсъдена от Инициативен комитет, който е бил създаден за честванията на юбилея. В него присъстват двама представители от Хасково – Александър Милушев и кметът Добри Беливанов, който е бивш председател на читалището от 80-те години.

    За честванията в Хасково утре сутрин се очаква да пристигне Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища. Целта му е да проведе две работни срещи с кмета Добри Беливанов и областния управител Станислав Дечев. Идеята на срещата е да се обърне внимание от градоначалниците за подпомагане дейността на читалищата. На концерта са поканени всички кметове от общините в региона. На всички тях ще бъде връчен юбилеен медал.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини