От х:

Днес в x:

Концерт за 20 г. ансамбъл "Южняци" и 50 г. творческа дейност на Васко Димов

    С голям концерт отбелязаха 20 години от създаването на хасковския танцов ансамбъл "Южняци" и 50 творчески години на фолклорната сцена на хореографа Васко Димов.

    На сцената в читалище "Заря" се изявиха 60 танцьори от две поколения, чиито изпълнения бяха аплодирани от публиката, изпълнила салона на читалището. Те показаха около 15 танца - палитра от различни етнографски области, зареждайки с настроение и усмивка почитателите на фолклора.

    Концертът на формацията към читалище "Пейо Яворов" се осъществи по програма "Културни инициативи" на община Хасково. Сред гостите на двойния юбилей бе кметът Добри Беливанов. Той подари на хореографа Васко Димов плакет с герба на Хасково и девиза "Достойнство и вяра" с пожелание за нови творчески успехи и бъдещи юбилеи. Градоначалникът припомни, че ръководените от Димов състави са донесли много слава и гордост на Хасково.

    От свое име Васко Димов изказа благодарност към община Хасково в лицето на кмета Беливанов за оказаната помощ. "Без съдействието на общината нямаше да може да се състои този концерт. За този концерт ни бяха осигурени средства за ушиване на нови костюми и ред други неща в годините, за които общината е помагала", заяви Димов.

    Сред гостите на празника бяха още кметът на Ивайловград Диана Овчарова, началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева, любители на фолклора.

    Много са отличията, медалите, наградите на танцов ансамбъл "Южняци" през годините. Последният приз е златен медал от 54-ия Национален събор на народното творчество "Китна Тракия пее и танцува". Наскоро хореографът Васко Димов бе удостоен с престижна награда от Министерство на културата - почетен знак „Печат на Цар Симеон Велики – сребърен и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство. На 24 май областният управител на Хасково Станислав Дечев пък му връчи почетен плакет за цялостен принос в областта на културата и изкуството и по повод 50-годишната му творческа дейност.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      23 0
      20:32, 20 юни 2019
      Честит Юбилей на Васко Димов!

      Някога се гордеехме,че танцуваме народни танци при него.
      Ансамбъл "Южняче" е на повече от 20 години. Аз бях на около 10 години когато се записах при него в Профсъюзния дом,сега съм на 46.
    • 2
      Хи
      Хип хоп
      6 -1
      22:15, 20 юни 2019
      Празнува се юбилей на южняци,южняче го откраднаха!
    • 3
      От
      От колеги
      10 0
      08:22, 21 юни 2019
      Бяхте невероятни! С пожелание за още много творчески изяви и успехи! Продължавайте все така да съхранявате българското изкуство!!!
    Последни новини