От х:

Днес в x:

Екоминистерството дава 1 млн.лв. на общините за електромобили

Изображение 1 от 3

    1 млн.лв. могат да бъдат усвоени от общинските администрации за купуването на елeктро или хибридни автомобили по проекти. Срокът за това обаче вече изтече в края на май, обяви в Хасково министърът на МОСВ Ивелина Василева и уточни, че предстои оглеждането и одобряването на подадените проекти, като до края на юни ще бъдат определени кандидатите, които ще получат субсидии. Схемата се предлага за първи път през тази година и се финансира от Националния доверителен екофонд. Основната цел е чрез закупването на щадящи околната среда превозни средства от една страна местните администрации да се включат в опазването й , а от друга да дадат добър пример на гражданите за използване на по-екологични превозни средства, които генерират нулеви емисии от парникови газове. Одобрените кандидати ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден.

    Министър Василева беше в Хасково за среща с областни управители на Южен централен район, кметовете и представители на общинските администрации от областите Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. На форума, домакинстван от областния управител на Хасково Станислав Дечев, беше представена информацията за финансовите инструменти, които МОСВ управлява и по които към общините ще бъдат разпределени 1.35 млрд. лв.за екологични проекти.

    Екоминистърът презентира и друга пилотна ос, по която ще се разпределя финансиране, свързана с превенцията и управлението на риска от наводнения и свлачища. Като част от нея е обявените 2 процедури за създаване на системи за повишаване на готовността на населението за адекватна реакция при наводнения и последиците от тях, за което са предвидени 16 млн.лева.

    Общата стойност на екологичните инвестиции в областите Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян е 526 млн.лв.

    Мая Манолова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ст
      Станислав
      13 -4
      17:39, 10 юни 2016
      Гербаджии - смешници отново се поиграват с българския избирател, след 18 милиарда външен дълг още 1,2 милиарда които ще трябва българския данокоплатец да ги плаща. Докога ще крадете престъпници, погледнете си магистралите които се ремонтират след 2-3 месеца от АКТ16. Защо не дадохте гласност и няма наказани за КТБ кражбата на века 10 милярда за малка България, защото и Боко е точил и се облажил, няма да ви търпим дълго, следващото измитане ще бъде фатално за ГЕРБ.Погледнете се колко некъдърни и смешни поръчкови министърчета, областни и кметове си назначихте. Това ще бъде и края на ГЕРБ в управлението. Крадете като за последно защото ще дойде и Видов ден.
    • 2
      As
      asd123
      4 -3
      20:47, 10 юни 2016
      Добре имаш си мнението ама това за 18-то милиарда е грешно разбиране според мен. Проучи защото в момента нямам време да търся, но това беше преструктуриране на вече съществуващ дълг.

      Т.е ( опростен пример следва ) имаш 18 000 лева заем от Първа Инвестиционна Банка с лихва 2% взето през 2010. Минават 6 години и още го изплащаш, Райфаизен намалят лихвите на заемите си. Взимаш 18 000 от Райфаизен с лихва 1.5% и изплащаш дълга към Първа Инвестиционна, и така имаш същия дълг, но с по малка лихва. Това направиха ГЕРБ и това може да се провери и завери.

      Момента където взимаш заема от Райфаизен се изолира и използва за политическа пропаганда от опонентите, все едно е взет чисто нов дълг.
    • 3
      Д-
      Д-р Хаус
      3 0
      10:55, 11 юни 2016
      1 млн.лв. могат да бъдат усвоени от общинските администрации за купуването на елeктро или хибридни автомобили по проекти. Срокът за това обаче вече изтече в края на май....

    Още новини

    Последни новини