От х:

Днес в x:

Бозайниците превзели Земята много преди изчезването на динозаврите

Разпространената позната история на мощните динозаври, който доминирали в праисторическото минало на Земята, и малките бозайници, които успели да се наплодят едва йогато динозаврите (освен птиците) изчезнали преди 66 милиона години. Сега излиза, че има проблем - това не е вярно. Всъщност масивното разпространение и развитие на бозайниците започнало десет до двадесет милиона години преди края на ерата на динозаврите, и това е било свързано с храната. Прессъобщението за изследването е публикувано от AAAS и EurekAlert!.

Приетото от науката до момента сващане е, че другите видове не са могли да еволюират, докато нишите били заети от динозаврите. И това е обяснимо, тъй като останките от бозайници от края на мезозоя са на малки насекомоядни зверчета. Но през последните години учените откриват останки от много по-едри млекопитаещи, включително прародителите на чифтокопитните с размер на куче.

Палеозоолозите анализирали зъбите на стотици древни бозайници. Изследователите установили, че тези съвременници на динозаврите са имали зъби с различна форма и размер, което говори за различни типове хранене. А това означава, че и преди масовото измиране в края на мезозоя млекопитаещите са били вече разнообразна група животни, наравно с динозаврите.

Освен това се изяснило, че гибелта на много групи организми не е дала на бозайниците голямо преимущество в еволюцията, както се описва това традиционно. Множество животни изчезнали, след като се оказали лишени от храна, и бозайниците не правели изключение. След масовото измиране броят на видовете силно намалял и не всички оцелели  успели да се справят.

Учените предполагат, че първото масово разпространение на бозайниците е било свързано с еволюцията на цъфтящите растения. Семента, ядките и плодовете са довели до възникването на нови специализации в храненето сред представителите на тази група животни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини