От х:

Днес в x:

20 °C

Наш белоглав лешояд се озова в Израел

Млад белоглав лешояд с пръстен, поставен от експерти на регионалната екоинспекция, е наблюдаван в Израел, събощиха от РИСОВ Хасково. Информацията е изпратена от израелски орнитолози, уловили белоглавия лешояд по време на опръстеняване на птици от този вид. Лешояда носи синя крилометка с оранжев номер 02 на едно от крилата си и зелен пръстен с надпис В12. Направената справка сочи, че това е млад белоглав лешояд опръстенен на 30 май тази година в едно от гнездата на вида, намиращо се в скална ниша на природна забележителност „Кован кая" в град Маджарово.

Улавянето на маркираната птица в държава от Близкия Изток потвърждава предположенията на орнитолозите у нас, че голяма част от младите белоглави лешояди от България, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска и Украйна са далечни мигранти. Най-вероятно те прекарват зимата в страните с по-мек климат, където могат да намерят по-лесно храна през зимата. В подкрепа на тази хипотеза са и данните получени в началото на октомври от румънски и турски орнитолози за наблюдавани 57 белоглави лешояда над Босфора по време на тазгодишното проследяване на есенната миграция.

Дейностите по поставяне на пръстени на птиците и последващия мониторинг на видовете разкриват важни аспекти от биологията им. Те дава богата информация за вида – за миграционния му път, за начина му на хранене, място на гнездене и отглеждане на малките, пределна възраст в природата и проблеми при оцеляване. Тази информация се използва при планирането на природозащитни дейности, насочени към конкретни видове. Крилометките пък позволяват да бъдат разпознавани индивидуално отделни птици от голямо разстояние със зрителна тръба. Те носят информацията на пръстените, но без птиците да се обезпокояват от повторни улавяния.

В края на пролетта и началото на лятото в Източни Родопи се проведе акция по поставяне на пръстени на млади птици от видовете белоглав и египетски лешояд. В нея участие взеха експерти от регионалната екоинспекция в Хасково и орнитолози от Българско дружество за защита на птиците. Природозащитната неправителствена организация получи разрешително за улавяне и маркиране на защитени птици разписано от министъра на околната среда и водите. Маркирането на двата вида лешояди, гнездящи у нас, е част от мониторинговата програма на дружеството и балканския план за тяхното опазване.

За 2008 година дружеството за защита на птиците е получило разрешение от министерството на околната среда и водите за поставяне на пръстени на 20 малки египетски лешояда по гнездата им на територията на цялата страна и 10 млади белоглави в Източните Родопи.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.05.2021

Последни новини