От х:

Днес в x:

18 °C

Наш белоглав лешояд се озова в Израел

Млад белоглав лешояд с пръстен, поставен от експерти на регионалната екоинспекция, е наблюдаван в Израел, събощиха от РИСОВ Хасково. Информацията е изпратена от израелски орнитолози, уловили белоглавия лешояд по време на опръстеняване на птици от този вид. Лешояда носи синя крилометка с оранжев номер 02 на едно от крилата си и зелен пръстен с надпис В12. Направената справка сочи, че това е млад белоглав лешояд опръстенен на 30 май тази година в едно от гнездата на вида, намиращо се в скална ниша на природна забележителност „Кован кая" в град Маджарово.

Улавянето на маркираната птица в държава от Близкия Изток потвърждава предположенията на орнитолозите у нас, че голяма част от младите белоглави лешояди от България, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватска и Украйна са далечни мигранти. Най-вероятно те прекарват зимата в страните с по-мек климат, където могат да намерят по-лесно храна през зимата. В подкрепа на тази хипотеза са и данните получени в началото на октомври от румънски и турски орнитолози за наблюдавани 57 белоглави лешояда над Босфора по време на тазгодишното проследяване на есенната миграция.

Дейностите по поставяне на пръстени на птиците и последващия мониторинг на видовете разкриват важни аспекти от биологията им. Те дава богата информация за вида – за миграционния му път, за начина му на хранене, място на гнездене и отглеждане на малките, пределна възраст в природата и проблеми при оцеляване. Тази информация се използва при планирането на природозащитни дейности, насочени към конкретни видове. Крилометките пък позволяват да бъдат разпознавани индивидуално отделни птици от голямо разстояние със зрителна тръба. Те носят информацията на пръстените, но без птиците да се обезпокояват от повторни улавяния.

В края на пролетта и началото на лятото в Източни Родопи се проведе акция по поставяне на пръстени на млади птици от видовете белоглав и египетски лешояд. В нея участие взеха експерти от регионалната екоинспекция в Хасково и орнитолози от Българско дружество за защита на птиците. Природозащитната неправителствена организация получи разрешително за улавяне и маркиране на защитени птици разписано от министъра на околната среда и водите. Маркирането на двата вида лешояди, гнездящи у нас, е част от мониторинговата програма на дружеството и балканския план за тяхното опазване.

За 2008 година дружеството за защита на птиците е получило разрешение от министерството на околната среда и водите за поставяне на пръстени на 20 малки египетски лешояда по гнездата им на територията на цялата страна и 10 млади белоглави в Източните Родопи.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини