От х:

Днес в x:

Трошките ни затрупват, желязото се срина

Цената на желязото удари дъното и повечето автоморги в Хасково спряха да изкупуват автомобилите за бракуване. Причината е, че почти никой не носи старо желязо заради ниската цена от 20 стотинки за килограм.

Няма цена. Не купуваме, обясни кратко Ерол, собственик на автоморгата на пътя за Болярово. При цена от 20 стотинки една трошка за скрап излиза стотина лева, което отказва собствениците от сделката и те предпочитат да си я държат на тротоара пред блока.

Цената се срина на световните борси и това пряко удря и нас, обясни шефът на "Феникс гама" в Хасково Янко Велев. Той заяви, че не са спрели да изкупуват бракувани коли, но никой не им кара такива. По думите му предприятията за изкупуване на метали са сред най-тясно свързаните със световните пазари и най-силно усещат финасовата криза.

Американците изпитват остра нужда от бързи оборотни пари и изкарват всичко на пазара, което от своя страна сваля мигновено цената, обясни Велев. По думите му от началото на световната криза преди двайсетина дни цените на всички черни и цветни метали са паднали наполовина. Поевтиня и алуминият, и медта, и месинга.

Според Велев кризата ще се усети по-сериозно в България през зимата. Тя няма да удари пряко обикновения човек, но ще предизвика сътресения сред фирмите, смята той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини