От х:

Днес в x:

Заразен конюнктивит разплака Симеоновград

От Иван Атанасов
ХАРМАНЛИ

С оплаквания от парене по очите и сълзене в неделя следобед, десетки симеоновградчани потърсиха лекарска помощ. При някои болката е продължила до сряда, а при други тя е била много силна. Заболяването те са прихванали, след като са били на масово мероприятие във физкултурния салон на Гимназията. Заразени са малки деца, както и 25-30 годишни. Всички по различен начин коментират причината за болките. Според едни те са от пуснат газ, според други от препарат, с който е чистено, според трети от тоалетните.
Те са били заразени с конюнктивит, е мнението на д-р С. Михайлова очен лекар, която сподели своите наблюдения, след като е прегледала много от тях.

Д-р Михайлова какво констатирахте в началото на седмицата?
При мен дойдоха пациенти, които са били на спортно състезание покрай панаира, с оплакване, че нещо са ги обгазили, но и те не могат да кажат с какво точно. Дали залата предварително е била обработвана с някакви препарати или пък в последствие нещо са слагали, никой не може да каже.
Забелязах, че има масовост на поражение, прегледала съм някъде около 20-25 човека. Заболяването при тях протича със светлобоязън, остра болка във очите и намалено зрение. При прегледа се установява оточна конюнктива с обилна слузеста секреция микрохемораги и с точковидни ерозии на роговицата. Описаните изменения са за остър конюнктивит.

От какво е причинено това?
Не мога да кажа! Дразни се конюнктивата, но на каква база - дали е токсична, не знам. Епидемичността е налице.
Не може в Симеоновград всички да пламнат например от вирусен конюнктивит, точно в определено време, точно по време на борбите, това не може да стане! Трябва да се предполага, че евентуално има външен механичен проблем, който е предизвикал този остър конюнктивит.

Директорът на СОУ ,,Св. Кирил и методий"-Стойка Жекова:
Не сме третирали с никакви препарати физкултурния салон. Той не е в добро състояние, затова и не го ползваме. Преди борбите от общината пратиха хора, които го изчистиха.
Полицаите ми казаха за случилото се, аз уведомих за това Гълъбина. Кирилова от общината. Казаха ми че някой пуснал газ, когато хората са събрали за борбите. Не вярвам в това, по скоро от праха и от старите дъски може нещо да се е получило.

Нено Ненов, началник РПУ Харманли:
Запознат съм със случая. Не знам от какво се е получило, но съм сигурен, че е пускан някакъв газ, за който се говори. Ако е така всички щяха да са обгазени, а в случай само една част от хората са били засегнати.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини