От х:

Днес в x:

Жител на Конуш топи по Интернет съселяни за прогонени щъркели


Жител на хасковското село Конуш е подал сигнал до екоинспекцията в Хасково, че щъркелово семейство е напуснало гнездото си в селото след посегателство от страна на хората. Сигналът бил подаден по електронната поща, съобщиха от РИОСВ. Проверката на експертите установила, че гнездото наистина е напуснато от защитените от закона птици, но не може да се установи със сигурност дали това е станало заради посегателство от страна на хората, както и да се посочи евентуалният нарушител.

38 сигнала от граждани са постъпили в регионалната екоинспекция за осемте месеца от началото на годината. Най-често гражданите са сигнализирали за намерени в безпомощно състояние птици. Двадесет и два са подадените към момента такива сигнали.

Девет са подадените сигнали на телефоните на екоинспекцията за замърсявания на повърхностно течащи води. Констатирани са замърсявания от органичен произход на реките Банска, Каяклийка, Бели кладенец и Марица на територията на община Хасково. За причинено замърсяване на водите на река Бели кладенец в град Хасково от работата на казан за варене на ракия на собственика е наложена глоба от 1 000 лева.

За осемте месеца от началото на годината са постъпила два сигнала от жители на село Върбица, които се оплакват, че съоръжението за производство на ракия в селото замърсява реката. Дадено е предписание на собственика още след първата извършена проверка. Посочените необходими мерки за недопускане замърсяване на околната среда не са изпълнени и на собственика ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Гражданите могат да подават сигнали в регионалната екоинспекция на телефони 60 16 34 и 60 16 28, като е желателно те да не бъдат анонимни, напомнят от екоинспекцията.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини