От х:

Днес в x:

Настаниха 15 семейства в къщите за бедни

Заповедите за настаняване на 15 семейства, както и ключовете от новите жилища, връчи официално днес кметът на Хасково Георги Иванов на кратка церемония, на която присъства и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. После тя заедно с градоначалника резна лентата на комплекса.

От изказването на Масларова след церемонията стана ясно, че социалното министрество няма да отпусне средства за построяването на още 15 къщички за социално слаби, както се надяваше кметът. Масларова каза, че общината може да кандидатства по програмата "Красива България" за облагородяването на района и околната среда. Но това е известно и без да го казва. По програмата може да кандидатства всяка община.



Комплексът от 15 еднотипни къщички е уникален за България, каза още Масларова. Тя добави, че са строени такива и в други градове, но те са били предназначени предимно за малцинствата.



Начинът, по който са подбрани 15-семейства, които вече имат нов дом, все още не е обяснен от общинската администрация. Оттам поканиха избрани журналисти, които да присъстват на жребия на коя фамилия коя къща ще се падне. Противно на очакванията на мнозина, новите жилища не се напълниха с многолюдни ромски фамили. Не е ясно как точно са подбрани, но стана ясно, че всички от новодомците са нуждаещи се. Едни от тях бяха с деца инвалиди, други – с тежки материални проблеми, имаше и съвсем млади семейства дори без деца.



Един от щастливците, който се сдоби с нов дом, е Минко Димитров (на горната снимка). Семейството му бе изхвърлено с полиция от апартамент в кв. "Орфей" преди две години. Тогава останаха съмнения, че инвалидите са измамени от местен предприемач, но съмненията не бяха доказани. Минко и съпругата му са инвалиди, имат две деца. Макар да не е ясно как са били избрани за новодомци, ясно е, че заслужават да им се помогне.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини