От х:

Днес в x:

Търговци от димитровградския пазар скочиха срещу високите такси

Търговци от димитровградския пазар се събраха днес в 12 часа пред управлението на фирма "Общински пазари", за да протестират срещу новите, по-високи такси за ползване на площи на битака. Според приетата от ОбС Димитровград наредба те вече ще плащат на квадратен метър, а не както досега – на маса. Цените за квадрат тръгват от 12 лева и стигат до 17 лева, в зависимост от сектора, в който се намира сергията.
Така търговци, които досега са плащали по 200 лева, вече ще трябва да се бъркат по 960 лева месечно. Това изчисление бе направено от вбесени търговци. Те роптаеха и срещу факта, че общината не е инвестирала и един лев в тържището, само събира таксите. Всичко сме си правили сами за своя сметка, а сего вдигат наема на площите, негодуваха търговците. Някои сравниха цените на пловдивски пазар с димитровградските. Там цената е 8 лева на квадрат, а тук ни карат да плащаме колкото за бутик в центъра на града, роптаеха те.



Малко след началото на протеста на място пристигна и кметът на Димитровград Стефан Димитров. Той опроверга ширещите се слухове, че общината възнамерява да ликвидира битака. Само ще го ограничим и цивилизоваме, каза пред протестиращите кметът.



По думите на шефката на пазара Лидия Николаева протестират предимно тези, които досега са ползвали по-големи площи, а са плащали скромни суми. Сега наемът им скача наистина драстично, но това отговаря на действителността, каза тя. И допълни, че има търговци, чийто наем ще намалее – тези, чиито сергии са на по-малка площ.



До няколко месеца ще видите промени на пазара. Ще се инвестира, наистина скромни суми, но ще облагородим мястото, каза още кметът Стефан Димитров.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини