От х:

Днес в x:

12 °C

Вбесен роднина налита на бой заради поруган гроб

Вбесен от поругаването на гроб на свой близък, димитровградчанин се нахвърлил върху пазача Митко Демирев със заплахи, че ще му строши главата. Мъжът бил потресен при гледката на счупената надгробна плоча на свой роднина и се нахвърлил върху пазача с обвинение, че той е извършил вандалството. От боя го отървали хора, които се намирали в старото гробище на Димитровград до ДАП-а.

32 са поруганите надгробни плочи, каза тази сутрин единият от пазачите – Михал Михалев. Заедно със сина си Атанас той от години се грижи за двата градски парка, в които са последните домове на починалите.

Мъртвите са беззащитни. Неизвестни засега вандали с необяснима злоба са изкъртили плочите над гробовете. За това се изисква значителна сила, защото те са укрепени с арматура от желязо.Десетина от паметниците са само съборени и подлежат на възстановяване, каза единият от пазачите – Атанас, който запретна ръкави и разбърка разтвор от теракол, за да ги залепи отново на местата им. Повече от двадесет обаче са счупени и не могат да се поправят, добавя той. Цената на една надгробна плоча в зависимост от размера и изработката струва от 300 до около 500 лева. А може и много повече.Паркът не се охранява нощно време. Научихме, че хора са видели седем осем хлапетии, които пристигали пред портала на ДАП-а с червена кола всяка вечер, разказаха пазачите. Работа на полицията е да ги открие. Още в събота криминалистите са взели отпечатъци, правили и повторен оглед на мястото.

Поруганите гробове се намират от двете страни на централната алея. Навътре в парка вандалите не са навлизали.Миналото лято беше поруган и новият гробищен парк в Димитровград. Преди три години пък трима непълнолетни изпотрошиха мюсюлмански гробища в Хасково. Те бяха изловени и осъдени.

Мъртъвците са беззащитни. Паметта им може да бъде поругана от всякакви дрогирани, пияни или просто безмозъчни вандали. И може да бъде защитена само от живите.

Според шефката на "Траурни обредни дейности" в Димитровград Славея Михайлова, ще се вземат мерки за усилване на охраната и осветление на гробищния парк. Това обаче изисква пари. Които може да отпусне единствено общинския съвет. И дано го направи, защото достойнството на живите се оценява и по отношението им към починалите близки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини