От х:

Днес в x:

Вбесен роднина налита на бой заради поруган гроб

Вбесен от поругаването на гроб на свой близък, димитровградчанин се нахвърлил върху пазача Митко Демирев със заплахи, че ще му строши главата. Мъжът бил потресен при гледката на счупената надгробна плоча на свой роднина и се нахвърлил върху пазача с обвинение, че той е извършил вандалството. От боя го отървали хора, които се намирали в старото гробище на Димитровград до ДАП-а.

32 са поруганите надгробни плочи, каза тази сутрин единият от пазачите – Михал Михалев. Заедно със сина си Атанас той от години се грижи за двата градски парка, в които са последните домове на починалите.

Мъртвите са беззащитни. Неизвестни засега вандали с необяснима злоба са изкъртили плочите над гробовете. За това се изисква значителна сила, защото те са укрепени с арматура от желязо.



Десетина от паметниците са само съборени и подлежат на възстановяване, каза единият от пазачите – Атанас, който запретна ръкави и разбърка разтвор от теракол, за да ги залепи отново на местата им. Повече от двадесет обаче са счупени и не могат да се поправят, добавя той. Цената на една надгробна плоча в зависимост от размера и изработката струва от 300 до около 500 лева. А може и много повече.



Паркът не се охранява нощно време. Научихме, че хора са видели седем осем хлапетии, които пристигали пред портала на ДАП-а с червена кола всяка вечер, разказаха пазачите. Работа на полицията е да ги открие. Още в събота криминалистите са взели отпечатъци, правили и повторен оглед на мястото.

Поруганите гробове се намират от двете страни на централната алея. Навътре в парка вандалите не са навлизали.



Миналото лято беше поруган и новият гробищен парк в Димитровград. Преди три години пък трима непълнолетни изпотрошиха мюсюлмански гробища в Хасково. Те бяха изловени и осъдени.

Мъртъвците са беззащитни. Паметта им може да бъде поругана от всякакви дрогирани, пияни или просто безмозъчни вандали. И може да бъде защитена само от живите.

Според шефката на "Траурни обредни дейности" в Димитровград Славея Михайлова, ще се вземат мерки за усилване на охраната и осветление на гробищния парк. Това обаче изисква пари. Които може да отпусне единствено общинския съвет. И дано го направи, защото достойнството на живите се оценява и по отношението им към починалите близки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини