От х:

Днес в x:

10 °C

Вбесен роднина налита на бой заради поруган гроб

Вбесен от поругаването на гроб на свой близък, димитровградчанин се нахвърлил върху пазача Митко Демирев със заплахи, че ще му строши главата. Мъжът бил потресен при гледката на счупената надгробна плоча на свой роднина и се нахвърлил върху пазача с обвинение, че той е извършил вандалството. От боя го отървали хора, които се намирали в старото гробище на Димитровград до ДАП-а.

32 са поруганите надгробни плочи, каза тази сутрин единият от пазачите – Михал Михалев. Заедно със сина си Атанас той от години се грижи за двата градски парка, в които са последните домове на починалите.

Мъртвите са беззащитни. Неизвестни засега вандали с необяснима злоба са изкъртили плочите над гробовете. За това се изисква значителна сила, защото те са укрепени с арматура от желязо.Десетина от паметниците са само съборени и подлежат на възстановяване, каза единият от пазачите – Атанас, който запретна ръкави и разбърка разтвор от теракол, за да ги залепи отново на местата им. Повече от двадесет обаче са счупени и не могат да се поправят, добавя той. Цената на една надгробна плоча в зависимост от размера и изработката струва от 300 до около 500 лева. А може и много повече.Паркът не се охранява нощно време. Научихме, че хора са видели седем осем хлапетии, които пристигали пред портала на ДАП-а с червена кола всяка вечер, разказаха пазачите. Работа на полицията е да ги открие. Още в събота криминалистите са взели отпечатъци, правили и повторен оглед на мястото.

Поруганите гробове се намират от двете страни на централната алея. Навътре в парка вандалите не са навлизали.Миналото лято беше поруган и новият гробищен парк в Димитровград. Преди три години пък трима непълнолетни изпотрошиха мюсюлмански гробища в Хасково. Те бяха изловени и осъдени.

Мъртъвците са беззащитни. Паметта им може да бъде поругана от всякакви дрогирани, пияни или просто безмозъчни вандали. И може да бъде защитена само от живите.

Според шефката на "Траурни обредни дейности" в Димитровград Славея Михайлова, ще се вземат мерки за усилване на охраната и осветление на гробищния парк. Това обаче изисква пари. Които може да отпусне единствено общинския съвет. И дано го направи, защото достойнството на живите се оценява и по отношението им към починалите близки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини