От х:

Днес в x:

Гледаме частично слънчево затъмнение днес на обяд

Наблюдение на частичното слънчево затъмнение днес организира астрономическата обсерватория към хасковския младежки център. Апаратурата ще бъде разположена на площад "Свобода". Природното явление ще започне в 12. 26 часа и ще продължи до 13. 41 ч.

Пълно ще бъде затъмнението в Канада, Северна Европа, Русия и Северозападен Китай.

В 13.04 часа ще бъде максимумът на частичното слънчевото затъмнение. С най-голяма продължителност и фаза затъмнението ще бъде в Северна България.

Слънчево затъмнение има, когато Луната застане между Слънцето и Земята и трите небесни тела са в една линия. Тогава Луната покрива изцяло или частично слънчевия диск и за кратко той става невидим. Специалистите препоръчват слънчевото затъмнение да не се наблюдава с невъоръжено око. Най-добре е да се използват очила със специални предпазни филтри, но не и слънчеви очила. Слънчевото затъмнение не трябва да се наблюдава с бинокъл или друг оптичен удар.

Пълно слънчево затъмнение в България имаше на 11 август 1999 г. Следващото пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от нашата страна ще бъде на 3 септември 2081 г.





Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини