От х:

Днес в x:

Тайните на двама отвлечени

Намерена е съпругата на бившия изпълнителен директор на ФК "Литекс" Ангел Бончев – Камелия Бончева, съобщи агенция "Фокус", като се позова на свои източници от МВР. Бончева е намерена тази сутрин около 4.00 часа в района на столичния квартал "Казичене". Тя е в добро здравословно състояние.

Снощи Ангел Бончев се появи изненадващо по телевизията и съобщи, че дарява на фондация за борба с рак на гърдата парите - 157 000 евро, които е събрал от приятели за откупа на жена си.

По информация на bTV в неделя бившият президент на "Литекс" е получил обаждане от похитителите, че съпругата му ще бъде върната жива същия ден, но тогава това не се е случило.
На следващия ден отново са му се обадили и са му казали, че в замяна на жена си трябва да дари събраната от него сума за откуп. По указание на похитителите дарението е трябвало да бъде направено публично в изявление по телевизията.
От фондацията не отговориха, дали похитителите са се свързали с тях и нямат обяснение Бончев ли е избрал тях за посредник или са посочени от хората, отвлекли съпругата му.



"Най-важното е, че жена ми е жива и здрава" - това е първото, което бившият президент на "Литекс" Ангел Бончев каза след новината, че съпругата му е намерена жива, изоставена от похитителите като самия него преди 20 дни.
Ангел Бончев помоли медиите да оставят семейството му на спокойствие.

"В крайна сметка, по начина, по който правите нещата, ме тормозите. Нямам какво да ви кажа. Най-важното е, че жена ми е свободна, а оттам-нататък нещата си остават при нас, в нашето семейство. Няма защо да занимаваме...".

На въпрос защо се случи всичко това, Бончев отговари: "Това е за пари. За какво друго да е?" Попитан защо Гриша Ганчев го е изоставил, той отвърна: "Това са неща, за които него трябва да питате, а не мен".



Ръководството на "Литекс Комерс" АД благодари на органите на МВР, че успяха да приключат по благоприятен начин случая със семейството на бившия наш служител Ангел Бончев. Това се казва в изявление на дружеството, изпратено до медиите.
"Радваме се, че всичко завърши по този начин. Обръщаме се към Ангел и Камелия Бончеви - искрено съчувстваме за всички претърпени болки. Обръщаме се към хората, които не останаха безучастни към трагедията и благодарим за тяхната съпричастност. Обръщаме се към медиите и благодарим за подкрепата, която усещахме през цялото време", се казва още в изявлението.

Припомняме, че на 11 юли вечерта беше съобщено, че изчезналият президент на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев е намерен жив. Патрул на полицията го открил в района на кв. "Княжево" след полунощ на 10 юли – в храстите край пътя. Той е бил неконтактен, в безпомощно състояние и без каквито и да било документи за самоличност. Настанен е за лечение в медицинско заведение с тежко психическо разстройство. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков потвърди тогава, че похитителите са задържали съпругата на Ангел Бончев, при среща с тях да им занесе парите за откупа, след което футболният бос е оставен край пътя.

Бончев беше изписан от болницата на 18 юли, за да се възстановява вкъщи.
Два дни преди това шефът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев каза за състоянието на държания в плен футболен бос: "Не са рязани пръсти на Ангел Бончев, той вече е физически здрав, но е в депресия".



Ръководителят на операцията трябва да си понесе отговорността и да бъде освободен, така коментира днес председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов случая с отвличането на Камелия Бончева.
Действията на държавата бяха неадекватни и службите не бяха на ниво, смята бившият председател на парламентарната комисия по национална сигурност. Според него МВР не е показало, че тези служби могат да работят както трябва, а държавата няма в момента абсолютно никаква възможност да се справи с този род престъпления. Действията на полицията в този случай доказват тази неспособност. Не може в продължение на една година държавата да бъде разигравана по такъв начин, допълни Бакалов.

Според него едва ли операцията около отвличането и освобождаването на Камелия Бончева е била извършена под контрола на полицията, тъй като в противен случай би излязло, че похитителите са най-големите благодетели и контролират не само държавата, но и медиите.
Бакалов отхвърли идеята фондацията „Утре за всеки" да е била посредник за освобождаването на Бончева. Няма как да бъдат прехвърлени сумите, тъй като има воля на дарителя и тя трябва да бъде изпълнена.

Михаил Миков да свика извънредно заседание на вътрешната комисия по случая "Бончеви", призова депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той настоя вътрешният министър да обясни какво е направило МВР по случая с отвличането и освобождаването на Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Това е начинът за парламентарен контрол върху МВР, а чрез него – и за граждански контрол върху работата на силовото министерство. По думите на депутата – самият Миков има интерес от това. Ако министърът не поиска заседание на вътрешната комисия, това би означавало, че той има какво да крие и бяга от отговорност.

"Вътрешният министър да обясни, аз не искам да тълкувам какво се случва. Не мога да гадая къде е било МВР, но в никакъв случай не си беше на мястото. Тези 157 хил. евро не са платени за това, което се случи, те не могат да бъдат цена. В медиите се твърди за 3 млн.", каза бившият шеф на контраразузнаването. Той настоя Миков да даде информация и колко случаи на отвличания има през последните години и каква е резултатността на вътрешното министерство по тяхното разследване.

Според него проблем не е в законодателството, а в ниската ефективност на службите. Миков, предишният вътрешен министър Румен Петков и тяхната партия БСП носят отговорност случващото се в МВР, обвини Атанасов. "Държавата има проблем с тези тежки престъпления години наред. Това се крие от обществеността. МВР няма резултатност. Ние сме като представители на институциите да вземем мерки, за да се пректари тази практика. Не може МВР да се превръща в охранителна фирма, която да пази похитителите", допълни Атанасов.
"Този случай, приключвайки по този начин – публично, не снема отговорността от държавата и МВР, защото похитителите постигнаха целта си. Взеха си парите, а МВР се превърха в охрана на едно тяхно мероприятие. Публичните изяви бяха контролирани от МВР. Миков трябва да обясни защо беше изпускана контролирано един вид информация", допълни депутатът.



Нямам данни, с които да направя извода, че освобождаването на Камелия Бончева е подготвен сценарий. Това каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от НДСВ Минчо Спасов, в отговор на въпрос „дали има връзка между фондацията, на която Ангел Бончев дари пари, и отвличането на съпругата му". Депутатът отбеляза, че фондацията трябва да работи в условията на голяма прозрачност и ще бъде проследена за това как харчи пари.

Поради тази причина, според него, едва ли фондация "Утре за всеки" е ползвана като посредник за осбождаването на Камелия Бончева. Може би това е резултат на повишения обществен интерес, смята Спасов. Той настоя разследването по случая да не спира, защото би било недопустимо. Спасов привества идеята на вътрешния министър Михаил Миков да се направи преглед и анализ на законодателството и продурите, при които се работи при такъв тип престъпления.
На въпрос дали има нещо странно около освобождаването на Камелия Бончева и вчерашния запис, излъчен от бТВ, Спасов каза: "На първо място на всички ни направи впечатление щастливата развръзка. Странен е начинът, по който действаха похитителите. Ние нямаме ресурс, с който да влияем върху техните действия, освен да ги заловим".

От фондацията увериха пред медиите, че ще инвестират парите от Ангел Бончев за строеж на център за рехабилитация на оперирани от рак на гърдата жени.



Няма данни да е плащан откуп за Камелия Бончева, каза вътрешният министър Михаил Миков при влизането си в Народното събрание. В момента се водят процесулно-следствени действия, в рамките на които ще бъдат изяснени всички детайли.

Министърът е склонен да информира вътрешната комисия на парламента за действията на МВР по случая. Ще бъда много внимателен, тъй като текат процесуално-следствени действия и евентуално изтичане на инфорамция е изключително вредно. Факт е, че от вътрешната комисия на парламента се е случвало да изтича информация, допълни Миков.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини