От х:

Днес в x:

Хасково на световните делфийски игри в Саратов наесен

Хасково сформира свой отбор за участие на световните делфийски игри в руския град Саратов, информира заместник кметът на общината Татяна Димитрова. Участието все още не е съвсем сигурно, защото не е уредено финансирането, предупреди тя. Световните делфийски игри ще се проведат от 19 до 25 септември.

Общината сформира свой отбор за участие в конкурсната програма на игрите. Събират се танцьори, музиканти, художници, майстори на художествените занаяти, фотографи, кулинари.

Община Хасково е поканена за член на Управителния съвет, който ще организира младежките европейки делфийски игри догодина, съобщи още Татяна Димитрова. Има голяма вероятност тези игри да се проведат в Хасково, допълни тя. По традиция те се провеждат през третата десетдневка на септември.

Делфийските игри се провеждали в Древна Гърция след 582 г. преди Христа на всеки четири лета. Артисти и литератори се състезавали помежду си, а всички оръжия били сваляни. Победителите си тръгвали с корона от лаврови листа и печелели огромно уважение в обществото. През 394 г. след Христа император Теодосий забранява Делфийските игри като "езически" и те били забравени от обществото. Близо 1600 г. след това през 1994 г. в Берлин е основан Международният делфийски съвет. Целта е нашето "глобално село" да се запознае със собственото си културното многообразие.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини