От х:

Днес в x:

Хасковлии мерят сили на международна сцена

От 5 до 9 юли в град Ниш, Сърбия ще се проведе ХХІІ Международен хоров фестивал. На сцената на сръбския град ще се качат повече от 15 хора от различни европейски държави, между които и хасковският смесен хор „Родна песен".

Фестивалът започва съществуването си от 1958 година и се провежда на всеки две години като покана за участие се получава само ако журито е било впечатлено от записите и постиженията на кандидатстващите хорове. За 40 години нишката публика се е радвала на изпълненията на над 350 хора от Европа и Америка.

Смесен хор «Родна песен» вече 79 години радва хасковската публика с изпълненията си. Настоящият диригент – Вела Казакова работи от 1997 година със състава. Хормайстори са Велин Петров, Дора Митева, а корепетитор – Диди Ганева. За дългогодишната си творческа дейност «Родна песен» печели редица награди от Ирландия, Германия, Гърция, Италия, Франция. Последното турне на състава бе през лятото на 2007 във Финландия по покана на бившия диригент на хора – Огнян Василев.

През месец май тази година «Родна песен» и Симфоничнят оркестър на града представиха за пръв път на хасковска сцена «Меса» на В.А.Моцарт под диригентството на Красимир Захариев. Големият успех на произведението сред ценителите на хоровото изкуство в града спечели покана двата състава да повторят концерта в рамките на Музикалните празници «Недялка Симеонова» през есента.

Късно тази вечер хорът ще отпътува за Сърбия, като участието му в конкурсната програма е предвидено за понеделник вечерта. В Ниш «Родна песен» ще представи две обработки на народни песни – «Калугерине» от Н. Стойков и «Научила се Драганка», импресионистичното произведение на Клод Дебюси «Господи, колко си хубава», мадригалът «Сбогом, скъпа Амарилис» от Джон Уилби и произведение на моделната българска музика – «Зелени облаци» от Константин Илиев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини