От х:

Днес в x:

15 °C

Хасковлии мерят сили на международна сцена

От 5 до 9 юли в град Ниш, Сърбия ще се проведе ХХІІ Международен хоров фестивал. На сцената на сръбския град ще се качат повече от 15 хора от различни европейски държави, между които и хасковският смесен хор „Родна песен".

Фестивалът започва съществуването си от 1958 година и се провежда на всеки две години като покана за участие се получава само ако журито е било впечатлено от записите и постиженията на кандидатстващите хорове. За 40 години нишката публика се е радвала на изпълненията на над 350 хора от Европа и Америка.

Смесен хор «Родна песен» вече 79 години радва хасковската публика с изпълненията си. Настоящият диригент – Вела Казакова работи от 1997 година със състава. Хормайстори са Велин Петров, Дора Митева, а корепетитор – Диди Ганева. За дългогодишната си творческа дейност «Родна песен» печели редица награди от Ирландия, Германия, Гърция, Италия, Франция. Последното турне на състава бе през лятото на 2007 във Финландия по покана на бившия диригент на хора – Огнян Василев.

През месец май тази година «Родна песен» и Симфоничнят оркестър на града представиха за пръв път на хасковска сцена «Меса» на В.А.Моцарт под диригентството на Красимир Захариев. Големият успех на произведението сред ценителите на хоровото изкуство в града спечели покана двата състава да повторят концерта в рамките на Музикалните празници «Недялка Симеонова» през есента.

Късно тази вечер хорът ще отпътува за Сърбия, като участието му в конкурсната програма е предвидено за понеделник вечерта. В Ниш «Родна песен» ще представи две обработки на народни песни – «Калугерине» от Н. Стойков и «Научила се Драганка», импресионистичното произведение на Клод Дебюси «Господи, колко си хубава», мадригалът «Сбогом, скъпа Амарилис» от Джон Уилби и произведение на моделната българска музика – «Зелени облаци» от Константин Илиев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
23 окт 2020
Последни новини