От х:

Днес в x:

Федерацията на потребителите: Цените са спекулативни

Цените в България се увеличават спекулативно, заяви на пресконференция днес в Хасково изпълнителният секретар на федерацията на потребителите Павел Кърлев. След като акцизът върху горивата е сред най-ниските в ЕС, международните цени на петрола са едни и същи, защо тогава дизелът и бензинът в България струват колкото в европейските страни, попита той. Няма друго обяснение за този факт, освен, че имаме налице картелизация, отсече той.

Обществените услуги – електричество, вода, транспорт, са най-големият проблем за потребителите, каза още Кърлев. Той даде за пример делото, което федерацията води от 2004 г. срещу необоснованото увеличение на цената на тока. Според справката на експертите за производствени разходи, пренос, по цялата верига до потребителя, цената на тока излиза 6. 3 стотинки, а държавната комисия за енергийно регулиране дава цена от 14. 7 стотинки, възмути се Кърлев.

Цените са раздути, защото още при продажбата на електроразпределителните дружества държавата е приела наредба за формиране на цената на електроенергията. Според тази наредба възвръщаемостта на капитала, сиреч – печалбата, е гарантирана – 16 процента. Такава норма на печалба няма никъде по света, категоричен е Кърлев. Той даде за пример САЩ, където гарантираната печалба за тази дейност е в рамките на 4 процента.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини