От х:

Днес в x:

НАТУРА 2000: Месец за въпроси и възражения срещу 3 защитени зони в региона

Проектите на заповедите за обявяване на „Марица Първомай", „Бяла река" и „Злато поле" за защитени зони са на разположение на заинтересованите институции и граждани в административната сграда на РИОСВ – Хасково, съобщават от екоинспекцията.

Проектозаповедите съдържат информация за имотите, попадащи в зоните и за забраните и ограниченията за дейности в тях.

За защитени зони „Марица Първомай" и „Бяла река" едномесечният срок за подаване на писмени становища, възражения и предложения тече от 28 март. За защитена зона „Злато поле" срокът е в сила от 9 април. Предстоят и срещи с обществеността в част от общините, землища от които попадат в НАТУРА 2000.

Защитена зона "Марица-Първомай" обхваща участък на река Марица с крайречни местообитания и земеделски земи разположени около нея. На територията на РИОСВ – Хасково в зоната са включени земи от селата Великан, Ябълково, Скобелево и Сталево, община Димитровград. В зоната от НАТУРА 2000 са установени 84 вида птици, от които 22 включени в Червената книга на България.

В защитена зона „Бяла река" се включва долината на едноименната река и заобикалящите я планински хълмове, като зоната достига до границата с Гърция. При проучванията в района са установени 167 вида птици, от които 33 са включени в Червената книга на България.

„Злато поле" обхваща старото корито на река Марица. Това е най-голямата естествена влажна зона по поречието на реката. В границите на зоната попадат реката и острови по нея, старото корито с няколко водоема, пасища, земеделски земи и околните площи с върби и крайречна растителност. В тази територия се срещат 80 вида птици. 24 от тях са включени в Червената книга. От европейско природозащитно значение са 35 вида.



Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини