От х:

Днес в x:

За закона, книжовния български, матурите и спама

Един патетичен текст се появи в коментарите на Haskovo.NET.

Той призовава да гласуваме В ЗАЩИТА НА Т. 4, ЧЛ. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА: да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания. Става дума за петиция публикувана на http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html, сайт за петиции под мотото "Вашето мнение е важно".

Важно е също така, че най-долу четем "BGPetition.com не носи отговорност за публикуваните от потребителите в различните петиции информация както и в съдържанието на коментарите. Отговорността се поема от подателя на информацията."

Някой бе пожелал призивът да гласуваме за тази петиция (която между другото е събрала над 15000 подписа на сайта BGPetition.com) да се появи като коментар на не една, не 10, а доста повече с нищо несвързани с темата образование новини.

Похвално за ентусиазма, но това се нарича спам и е проява на лош стил за автора му. Изтрихме натрапливия призив от 99 материала в Haskovo.NET и проверихме дали над книжовния български език не е надвиснала нова законова заплаха.

Законът за народната просвета търпи промени заради въвеждането от тази година на държавните зрелостни изпити, интирепретациите за посегателство срещу българския език са просто смешни, заяви днес началникът на образователния инспекторат в Хасково Иван Панайтов по повод разпространените в интернет апели за протести срещу готвените промени в ЗНП. Преди няколко години върховният административен съд отмени матурите с аргумента, че е противозаконно един ученик да започне образованието си по една програма, а да го завърши по друга. Според Панайотов отпадането на чл. 16, т. 4, която гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език, е продиктувано единствено от юридически съображения с цел дебюта на матурите да не бъде атакуван в съда. Според Панайотов държавните образователни изисквания за българския книжовен език, както и за много други, се определят с наредби. Общият текст, че те се прилагат "включително и за българския език" на практика не означава нищо, защото те се прилагат и за много други неща, засягащи стандарта на обучението.

Впрочем самата прокламация е написана от очевидно полуграмотен човек. В написания в събота текст пише, че това "заличаване ще стане, ако парламентът утре приеме законопроекта. "Утре" е неделя, а парламентът не работи. Прочем той не работи през останалите, работни, дни, та ще заработи в неделя.

Законите се приемат в Народното събрание, книжовният български език е висок връх, на който не е писано всекиму да се изкачи, но все пак има велики българи там. Подписвайте се под петиции, за които е ясно кой им е авторът, а коментарите ползвайте по предназначение...
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини