От х:

Днес в x:

Туристи разграбват древния Рим

Древните паметници в Рим се охраняват толкова лошо, че туристите безнаказано си взимат сувенири от посещението си във Вечния град, съобщи в. "Дейли телеграф".


Археолози заявиха, че от Форума на император Траян в центъра на Рим туристи са задигнали всички фрагменти от статуи и парчета от амфори, които доскоро са украсявали монумента.

За да привлече вниманието на хората към проблема, репортер от в. "Месаджеро" посред бял ден е отнесъл от обекта големи кутии, пълни с древни артефакти, без изобщо някой да му попречи.


Археолог, работещ на Траяновия Форум, който държи името му да не се споменава, е заявил: "Всичко от Форума на Траян се разграбва. Охранителните камери са безполезни, а портите на практика липсват. Дори дете може да се изкатери по тях. Съкровищата на Древния Рим са много уязвими, но в охранителната система на един от най-значителните археологически обекти в света има големи пробиви", каза археологът.

Той добави, че често е виждал хора да събират сувенири в райони, където достъпът е ограничен.


Италианският вестник обвинява за разграбването 20-те милиона туристи, които преминават през града всяка година. Форумът е строен през 112 г. след Христа и е последван от колоната на император Траян от 113 г. Целият район сега е в реконструкция и ще бъде издигнат надлез за туристите.


"Това е музей на открито" - каза Еудженио ла Рока, директор на Службата за опазване на културното наследство. Рока съобщи, че най-ценните артефакти са изцяло описани в каталози и грижливо съхранявани в специални хранилища

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини