От х:

Днес в x:

Строителството на тунел между Чукотка и Аляска ще обсъждат Буш и Путин

В рамките на срещата си в Сочи, на 6 април американският президент Джордж Буш и руския му колега Владимир Путин ще обсъдят строителството на тунел под Беринговия проток, който ще свърже САЩ и Русия, и съответно – Северна Америка с Евразия, съобщава британското издание The Sunday Times, цитирайки свои източници в Кремъл.

Изграждането на 103-километровото съоръжение, което трябва да свърже Чукотка и Аляска, се оценява на 33 млрд. паунда ($ 65,4 млрд.). В края на март, вторият по богатство човек в Русия и губернатор на Чукотка Роман Абрамович инвестира 80 млн. паунда ($ 158,6 млн.) в закупуването на най-големия тунелопробивен комплекс в света с диаметър 19,2 м. (за сравнение, ширината на тунелите, свързващи Великобритания и Франция под Ламанша, е едва 7,6 м.). Това кара британските медии да смятат, че именно собственикът на "Челси" ще се заеме с реализирането на амбициозната идея, зародила се още по време на управлението на Николай ІІ в царска Русия.

Още през април 2007 г. министърът на транспорта на Русия Игор Левитин обяви, че в евентуалното строителство на тунел под Беринговия проток няма да се влагат бюджетни средства. Министърът допълни, че "тунелът може да бъде финансиран от частни компании, ако сметнат проекта за изгоден".

Беринговият проток е водният път между най-източната точка на Азия – нос Дежньов, и най-западната точка на Северна Америка, нос Принц Уелски. Най-малката ширина на протока е 86 км., а най-малката дълбочина на фарватера – 36 м. Проливът съединява Северния ледовит океан (Чукотско море) с Тихия океан (Берингово море) и носи името на родения в Дания руски мореплавател Витус Беринг, който го преплава през 1728 г.

Изграждането на тунел или мост е част от проекта за свързването на Северна Америка и Евразия, което би довело до безпрецедентен икономически ръст и на двата континента. Подземното съоръжение, свързващо руския Далечен Изток с Аляска, би направило възможна най-дългата железопътна връзка между Лондон и Ню Йорк, при което жп-релсите биха обиколили 3/4 от Земното кълбо.

Като основен въпрос на срещата на върха между САЩ и Русия, в която ще участват и външните министри, президентските съветници в областта на сигурността и посланиците на двете държави, обаче се посочва изглаждането на противоречията между Москва и Вашингтон за разполагането на елементи от американския Противоракетен щит в Чехия и Полша. На завършващата среща на върха на НАТО в Букурещ, вчера бе постигната договореност между САЩ и Чехия за разполагането на радарната база за нуждите на отбранителния комплекс до 2012 г.

Специализираното издание The Wall Street Journal посочва, че в прощалното си турне в Източна Европа Буш желае да заздрави влошилите се отношения с приятеля си Владимир Путин и в навечерието на срещата им в черноморската резиденция на руския президент в Сочи се наблюдават редица признаци на "пролетно затопляне".

Официални лица и експерти са на мнение, че президентите ще намерят поне няколко допирни точки в сферите на ядреното оръжие и неговото неразпространение, както и по въпроса за руските планове за влизане в Световната търговска организация (WTO). Въпреки че руски дипломатически представители смятат за малко вероятно сключването на детайлно споразумение за ПРО-системата в Източна Европа, има шансове за изработването на "стратегически рамки" за активизирането на сътрудничеството на двете държави по въпроса.

Немският икономически ежедневник Handelsblatt на свой ред напомня за подготвящия се мащабен стратегически рамков договор за сътрудничество между САЩ и Русия в редица отбранителни сфери – от противоракетната отбрана, през борбата с тероризма до нови планове в областта на разоръжаването. Дори договорът да не бъде подписан тази неделя, работата по него е добър знак не само за отношенията между САЩ и Русия, но и за целия свят, завършва коментара си изданието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини