От х:

Днес в x:

Парите на Хасково са блокирани, заключват общината до дни?

Сметките на Община Хасково са блокирани от 10 дни. Частна фирма се е възползвала от влезлите в сила от 1 март промени в ГПК и въпреки че е получила дължимите й от общината суми не деблокира сметките. Фирмата настоява да получи лихви, които обаче банката няма правото да начисли.

Ако сметките не бъдат освободени до 3 дни, Община Хасково ще бъде заключена, зави днес кметът Георги Иванов. Според градоначалника, последните промени в ГПК са в противоречие със закона за бюджета, според който общините нямат право на разходи, ако те не са утвърдени от Общинския съвет. Промените в кодекса не дават право на общините и да договарят разсрочено плащане и това може да се окаже фатално за издръжката им, коментира градоначалникът.

Георги Иванов определи блокирането на банковите сметки на Хасково като опасен прецедент, който застрашава финансовата стабилност на всички общини в България и призова законадателите спешно да направят необходимото за решаването на проблема. Факта, че промените в ГПК не се отнасят до държавните институции, кметът на Хасково коментира като пореден удар срещу местната власт.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини