От х:

Днес в x:

Изложба: 120 картини на Димитър Иванов - Лицо за 120-годишнината от рождението му

Изложба по повод 120-годишнината от рождението на големия български художник Димитър Иванов - Лицо ще бъде открита днес в Хасковската художествена галерия. Експозицията включва точно 120 творби - основно акварел, маслени бои и рисунки с туш. Това представлява около една четвърт от всичките картини на родения в Хасково художник.

Предвижда се изложбата, чието условно мото е "120 години - 120 картини" да бъде представена и в други градове в страната.

Димитър Иванов - Лицо е ярък представител на следосвобожденското поколение творци и интелектуалци, дали силен тласък на националната ни култура. Роден в Хасково, той - за разлика от много други творци - не напуска родния си град, а живее и твори тук до смъртта си. В неговите акварелни пейзажи, изпълнени в изключително трудната техника а ла прима, откриваме един творец с голям талант и вдъхновение. Нямал възможност да получи академично образование, Лицо се усъвършенства сам, постигайки завидни резултати в творбите си.

Димитър Иванoв - Лицо е личност с разностранни интереси, които включват археология, ботаника, библиотечно дело и мнoгo други сфери на науката. 22 изложби в различни градове (София, Пловдив, Букурещ и др.) доказват големия талант, богатата душевност и естетически усет на художника.

Осъществяването на изложбата стана възможно и благодарение на любезното съдействие на г-н Милко Ранчев и семейството му.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини