От х:

Днес в x:

На какво се дължал младежкият гняв

Тийнейджърите имат още един добър повод да благодарят на учените, разбираме от "Ню сайънтист". Oтсега нататък те могат без притеснения щедро да излеят своя гибелен гняв в лицето на погледнал ги накриво пенсионер в трамвая.

Необходимо е след това само спокойно да раздадат на останалите пътници копия от текста, който следва, като побързат да обяснят междувременно, че имат увеличена амигдала и асиметрии в предния цингуларен кортекс.

Защото австралийски учени от университета в Мелбърн сканирали мозъка на подрастващи и установили, че необичайно високата раздразнителност при някои от тях се дължи на недостатъчно развити мозъчни структури, отговорни за контрола над емоциите.

В експеримента участвали 137 момчета и момичета между 11 и 14 години, както и техните родители. Първо учените поставили на семействата задачата да обсъждат такива животрептящи проблеми като вечерния час и направили видеозапис на дискусиите.

След това изследователите сканирали мозъците на децата, като обърнали особено внимание на три области: амигдалата, отговорна за импулсивните ни реакции при особено емоционални ситуации; предния цингуларен кортекс (ПЦК) и орбитофронталния кортекс (ОФК) - все префронтални дялове на мозъчната кора, свързани с по-премислени и осъзнати реакции.

Оказало се, че децата и от двата пола, които показали по-агресивно поведение по време на изпълнението на задачите, притежават увеличена амигдала.

Освен това чувствително по-дълго време оставали агресивни тези момчета, чийто ПЦК е по-малък в лявото полукълбо на мозъка им в сравнение с дясното. Отново момчетата, този път тези с по-малък ОФК в лявото мозъчно полукълбо, били склонни да отвръщат на родителско гълчене със съответна доза "цупня".

"При най-агресивните тийнейджъри свързаните с мисленето префронтални области на мозъчната кора не упражняват достатъчно контрол върху амигдалата, а с това и върху поведението", обяснява Сара Уитъл, член на научния екип.

Интересното е, че още в тази ранна следпубертетна възраст се наблюдават
разлики между двата пола по отношение на мозъчните механизми, които контролират емоциите и поведението. Изследователите открили, че макар някои момичета също да притежават подобни асиметрии в префронталните области на мозъчната кора, това изглежда не оказва влияние на поведението им.

Австралийските учени предполагат, че аномалиите в мозъчните структури на агресивните момчета отразяват временно забавяне в развитието на пълноценно функциониращи префронтални вериги.

При възрастните обаче увеличената амигдала и ясно различимите асиметрии в ПЦК и ОФК обикновено се свързват с психиатрични заболявания като депресия, повишено безпокойство и различни видове разстройства на личността.

Вероятно при някои хора мозъчните префронтални вериги никога не се развиват напълно и това повишава риска от поява на психиатрични проблеми, допускат учените от университета в Мелбърн.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини