От х:

Днес в x:

Многоцветен празник в Хасково в Нощта на музеите

    В многоцветен празник се превърна Нощта на музеите в Хасково, която е част от Европейската инициатива.

    Фестивалът „Знаци на миналото-стожери на бъдещето” допълни празника.

    Въпреки че заради дъжда плануваният парад на народностите, който трябваше да мине през центъра на града, беше малоброен, все пак начело с тракийските принц и принцеса, той отведе гостите в залата на читалище „Заря”. А там  дойдоха много хасковлии, за да гледат концерта, част от проявите в Нощта на музеите. Началото му поставиха най-малките участници-децата от трета група на ОДЗ”Звънче” №22 с музикалната пиеса „Галената Богданка”. С танци на фолклорна и историческа тематика щафетата поеха балетните формации „Тангра и Рона”. С песни за душата публиката стоплиха изпълнителите от вокално-инструментална група "Нежни думи". Детският танцов ансамбъл „Златна Тракия“ сложи подобаващата точка на концерта.

    От читалище „Заря” множеството се отправи към сградата на Регионалния исторически музея, в която се влизаше по алея от запалени свещи и факли.  Докато на голям екран във фоайето на музея вървяха филми за Аспарух Лешников и Градската градина на Хасково, гостите на музея опитваха от вкусни ястия, приготвени по стари рецепти. Лозови сармички и кюфтенца от булгур, прясно овче сирене и цедено кисело мляко с боровинково сладко получиха похвалите. Овациите обаче бяха за лещата с овче месо, която накара всички да ахнат.

    И докато някои дегустираха храните, други вече се отправиха с нетърпения към новата зала” Археология” на РИМ-Хасково, която е изградена по проект „Общата идентичност - обща история”  с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. В Хасково през целия ден имаше и гостите от турския   партньор по проекта от  Областна дирекция по култура и туризъм на  Къркларели, водени от Каймакама на Люлебургас.

    В Зала „ Археология”, която все още се довършва, децата много се забавляваха, защото имаха възможност сами да изработят съдове от глина, а след това и да оцветяват камъчета.

    А възрастните разгледаха експозицията под музикалния съпровод на китарата на Димитър Русев-Мутата и кавала на Иван Тодоров.

    Регионалният исторически музей в Хасково остава с отворени врати за посетителите поне до 1 часа след полунощ.

    Мая Манолова

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини