От х:

Днес в x:

Социалната мрежа се напълни с Христо Ивановци

Социалната мрежа „ Фейсбук“ се напълни с Христо Ивановци днес. Всеки, който се обявява в знак на протест срещу гласуваното вчера в пленарна зала орязване на планираните промени в Конституцията, което доведе и до оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов, е сложил неговия лик на мястото за профилна снимка. Още снощи се проведе и протест, който започна пред сградата на НС, премина през „Орлов мост” и завърши пред Съдебната палата.

Планира се протест и за тази вечер от 18.30 часа, като организацията става отново в социалната мрежа. Днешната демонстрация е под надслов “Ще метем“. Организатори са ДЕОС, Зелените и Протестна мрежа.

“"За" предложението на АБВ /и ДПС/ как съдът да остане политически зависим, а прокуратурата да бъде по-безконтролна и подчинена на главния прокурор гласуваха 204 народни представители, които се отметнаха от първоначалните си подписи.

"Целите групи на ГЕРБ, АБВ, ПФ и Атака гласуваха "ЗА", 10 от РБ бяха "въздържали се". Министърът на правосъдието подаде оставка, което е най-достойният политически акт за последните години. Довечера ще се съберем срещу тежките зависимост на политическата и съдебната власт от мафията, "за" разследване на тези зависимост и "за" върховенство на закона.“, пишат организаторите под създаденото събитие във ФБ.

Междувременно напусналият министър Иванов обясни днес в един от сутрешните тв. блокове, че оставката му е била предсказуема, защото още в първия ден е заявил, че идва с екипа си за конкретни задачи и ще остане до момента, в който те могат да бъдат реализирани. “Вчера 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия, отмятайки се от подписите си и от това, което беше наречено "исторически компромис", заяви Христо Иванов пред Нова телевизия. "Борисов ми каза, че в парламента ще минат нещата, които са съгласувани и приети от главния прокурор. Това беше условието", добави още той.

А през целия ден днес дискусията продължава да се вихри във ФБ.

„Пичове и ....дами. Немалко съм мръзнал и подскачал по протести. Ясно е, че тази система тотално е прогнила, ясно е, че има коалиция на статуквото. Едно само не ми е ясно - имаме ли с какво да я заменим тази коалиция, или пак ще си "избираме" Бостан на едни следващи избори (предсрочни, или редовни)?“, коментира Евгени Томов.

„Трябва да мислим не как и с кого да ги сменим, а как да ги накараме да работят в наш интерес. А това става само с бой. Ако ще и Волен да преживее катарзис и да започне да бъде полезен - все ми е едно. Не е важен цветът на котката - важно е да лови мишки.”, е мнението на Евгени Томов.

„Трябва да разберат, че не могат да заметат това, което зацапаха.”, пише на страницата на събитието за протеста

Любомир Авджийски. Той призовава всички, които са били част от недоволството в първия ден, да споделят събитието за 10-и декември на стените си и да поканят поне 50 човека през ФБ с думите “Нека бъдем още повече от днес. Не се ли вдигнат масово всички големи градове /бившите окръжни центрове/, а оставят нещата само за София, както през 2013 г., нищо няма да стане!“

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини