От х:

Днес в x:

9-месечната Ния: За мен бюджет няма, да му мисли мама

    “За мен бюджет няма, да му мисли мама”. С този плакат в ръчичка днес 9-месечната Ния взе участие в протеста на майките в Хасково, който е част от национална инициатива. Майката на Ния, която трябва да му мисли, е Елисавета Кисьова, една от десетината млади жени, които дойдоха пред общината за да протестират срещу политиката на правителството към майките и младите хора.

    “Наясно съм, че детето е моя отговорност, както и на съпруга ми. Но тези 35 лева детски са истинска подигравка, както и 360-те лева майчинство. Аз също бих заминала за чужбина, но при мен така се стекоха обстоятелствата. Но искам поне децата ни да не заминават към нормалните държави, а да си останат тук. Защото България изчезва. Искаме децата ни да се чувстват тук желани, а не натрапници. Искаме условия за младите хора, достойно заплащане, за остават тук”, каза младата майка.

    Всяка от събралите се пред общината жени разказва своя история. Нели Милева, майка на едно дете: “Безработна съм, от два дни и мъжът ми е без работа. В Бюрото по труда вчера му казали, че обезщетението му за безработица ще е 7 лева на ден. Разчитаме на баби и дядовци, както и на детските добавки, за да оцелеем. Но как? Само сметката за ток е между 60 и 80 лева месечно, колкото и да пестим. Каква помощ е това, което дават като детски добавки? Подигравка”, обобщава младата жена. И допълва, че не възнамерява да има второ дете, защото едва смогва да свърже двата края и с едно.

    Днес майки от цялата страна излизат на протест с искане за увеличаване на детските добавки, както и да се промени срокът за изчисляване на обезщетението за отглеждане на дете от 24 на 18 месеца. Освен това се иска увеличаване на майчинството за втората година от 360 на 420 лв., колкото стана и минималната работна заплата.

    Повод за протестите на майките стана приемането на държавния бюджет, в който не са предвидени пари за тези увеличения.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини