От х:

Днес в x:

Кметовете в Хасковско не пипат местните данъци и такси, в Димитровград -свалят патента

Въпреки призива на премиера Бойко Борисов, кметовете в Хасковско няма да вдигат данъци, за да напълнят местните хазни за Бюджет 2016. Проверка на Haskovo.net в администрациите за решения или поне намерения за повишение на местните такси или налози показа, че по-скоро индикациите са в задържане на настоящите нива.

В обсъждания до момента вариант на бюджета на Хасково за следващата година таксата за боклука остава непроменена. Не само това, а дори преди дни заместник-кметът на Евгени Консулов обяви, че се търсят варианти за намаляването на някои от таксите. Като тази за детските градини. Общината дори предприе стъпки по осигуряването на газ за забавачките, като една от мерките за сваляне на разходите за поддръжката на заведенията, а от тям и за спад в сумите, които плащат родителите, и без това едни от най-сериозните в цялата страна. Димитровград също на този етап не се задава увеличение на местните данъци и такси. Нагласите са по-скоро за сваляне на един от данъците- патентния, коментира кметът Ива Димов. Свалянето ще е драстично-между 30 и 50 %, а целта-освен стимулиране на местния малък и среден бизнес и изкарването на повече фирми на светло.

Кметът на Харманли Мария Киркова категорично също обеща годината да мине за харманлийци без изненади в местните такси и данъци. Нивата ще се задържат, а всички други обещания, давани от някого в предизборните кампании са несериозни, коментира кметицата.

През последните 9 години не са променени ставките на местните налози в Любимец, това няма да се случи и сега, каза кметът Анастас Анастасов. „Събираемостта в Любимец е добра през последните 3-4 години, пълним хазната според плануваното, така че нямаме основание за промяна“, коментира още той. Тепърва в Любимец ще се обсъжда и бюджетната рамка за 2016 година. Прогнозното планиране е за около 5,5 млн. лв., с които ще разполага общината за следващата година.

В Свиленград данъците, таксите и цените на услугите също няма да имат движение. И тук Общината ще акцентира върху подобряване на събираемостта. Към 30 ноември изпълнението на собствените приходи на общината е 81,42 %, а наличните оперативни средства в общинската каса са 2, 6 млн. лева.

Проектобюджетът на община Свиленград за 2016 година е в размер на близо 14,3 млн.лв. По новата бюджетна рамка очакваните делегирани от държавата средства са около 7,5 млн. лева.

В най-малката община на Хасковска област Маджарово кметът Милко Армутлиев обясни, че все още се правят сметки. Специално ще се умува върху такса смет, но по-вероятно е тя да не бъде увеличена.

През другата седмица въпросът с местните данъци и такси е на дневен ред и в община Минерални бани. Кметът Мюмюн Искендер обаче коментира от сега, че ако има някакво увеличени, то ще е таксата за отпадъците и ако бъде решено вдигането и то със сигурност ще бъде гласувано още в изтичащия месец.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини