От х:

Днес в x:

0 °C

Кметовете в Хасковско не пипат местните данъци и такси, в Димитровград -свалят патента

Въпреки призива на премиера Бойко Борисов, кметовете в Хасковско няма да вдигат данъци, за да напълнят местните хазни за Бюджет 2016. Проверка на Haskovo.net в администрациите за решения или поне намерения за повишение на местните такси или налози показа, че по-скоро индикациите са в задържане на настоящите нива.

В обсъждания до момента вариант на бюджета на Хасково за следващата година таксата за боклука остава непроменена. Не само това, а дори преди дни заместник-кметът на Евгени Консулов обяви, че се търсят варианти за намаляването на някои от таксите. Като тази за детските градини. Общината дори предприе стъпки по осигуряването на газ за забавачките, като една от мерките за сваляне на разходите за поддръжката на заведенията, а от тям и за спад в сумите, които плащат родителите, и без това едни от най-сериозните в цялата страна. Димитровград също на този етап не се задава увеличение на местните данъци и такси. Нагласите са по-скоро за сваляне на един от данъците- патентния, коментира кметът Ива Димов. Свалянето ще е драстично-между 30 и 50 %, а целта-освен стимулиране на местния малък и среден бизнес и изкарването на повече фирми на светло.

Кметът на Харманли Мария Киркова категорично също обеща годината да мине за харманлийци без изненади в местните такси и данъци. Нивата ще се задържат, а всички други обещания, давани от някого в предизборните кампании са несериозни, коментира кметицата.

През последните 9 години не са променени ставките на местните налози в Любимец, това няма да се случи и сега, каза кметът Анастас Анастасов. „Събираемостта в Любимец е добра през последните 3-4 години, пълним хазната според плануваното, така че нямаме основание за промяна“, коментира още той. Тепърва в Любимец ще се обсъжда и бюджетната рамка за 2016 година. Прогнозното планиране е за около 5,5 млн. лв., с които ще разполага общината за следващата година.

В Свиленград данъците, таксите и цените на услугите също няма да имат движение. И тук Общината ще акцентира върху подобряване на събираемостта. Към 30 ноември изпълнението на собствените приходи на общината е 81,42 %, а наличните оперативни средства в общинската каса са 2, 6 млн. лева.

Проектобюджетът на община Свиленград за 2016 година е в размер на близо 14,3 млн.лв. По новата бюджетна рамка очакваните делегирани от държавата средства са около 7,5 млн. лева.

В най-малката община на Хасковска област Маджарово кметът Милко Армутлиев обясни, че все още се правят сметки. Специално ще се умува върху такса смет, но по-вероятно е тя да не бъде увеличена.

През другата седмица въпросът с местните данъци и такси е на дневен ред и в община Минерални бани. Кметът Мюмюн Искендер обаче коментира от сега, че ако има някакво увеличени, то ще е таксата за отпадъците и ако бъде решено вдигането и то със сигурност ще бъде гласувано още в изтичащия месец.

М. Манолова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини