От х:

Днес в x:

148 търговци ни предлагат по-евтин ток от догодина

    148 лицензирани търговци на електроенергия ще ни предлагат услугите си и ще се състезават за доверието на потребителите от началото на следващата година. Те са обявени на страницата на КЕВР, а по-активните от тях са посочени на страницата на Системния електрооператор.

    Това стана ясно тази вечер на срещата в Областна администрация в Хасково, която е част от разяснителната кампания на енергийното министерство по въпросите на либерализацията на енергийния пазар у нас. Промените влизат в сила от 1 януари 2016 г., като от тази дата потребителите на средно и ниско напрежение ще могат да излязат на свободния пазар на електроенергия.

    Пред директори на училища и болници от региона, представители на бизнеса и битови абонати, основните положения разясниха заместник -министърът на енергетиката Жечо Станков и екип от експерти от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Българският енергиен холдинг (БЕХ), Елекроенергийният системен оператор (ЕСО), както и операторът на енергийната борса - Българската независима енергийна борса, ЕVN.

    Възмoжнocттa пoтpeбитeлитe caми дa избиpaт измежду възможно повече доставчици нa eлeĸтpoeнepгия ще е една от основните промени, които ще се случат при либерализацията на пазара на eнepгия y нac. Целта е производителите и търговците на ток да се въведат във високо конкурентна среда, очакваният резултат за крайния потребител е по-изгодна цена на тока, отбеляза зам.-министър Станков. Сроковете на сделката ще се договарят пряко от търговеца и клиента, стана ясно още от разясненията.

    Експертите поясниха, че смяната на търговеца няма да ни струва нито лев. Контролът над търговците ще се осъществява от КЕВР. Отчитането на уредите и администрирането на услугата ще става както и досега - от прекия снабдител с ток, който в случая за Хасково е ЕVN, обясни шефът на отдел „Комуникации“ в електроразпределителното дружество Петър Костадинов. Той поясни, че като краен резултат може да се очаква по-добра цена на тока, но не и промяна в качеството му, което зависи от състоянието на електроразпределителната мрежа в дадения район, в който се намира потребителят.

    Засега няма определен краен срок за избор на нов търговец за тока.

    Ако все пак не се постараем сами да изберем търговеца си на ел. енергия, това не означава, че ще останем без ток. Това е уредено законово - просто оставаме при последния си доставчик, а това на практика ще означава, че няма да ни е изгодно, понеже ще получаваме ток на цените, определени от КЕВР, разясниха експертите.

    Според изнесените данни от Електроенергийния системен оператор за няколко месеца у нас вече 11 498 юридически и физически лица са сменили доставчика си.

    Сред тях е и Езиковата гимназия в Димитровград. Директорът й Красимир Кръстев е получил вече първата фактура за разхода на ел.енергия на училището от новоизбрания търговец за ноември. На срещата Кръстев посочи, че в сравнение със същия период на миналата година, сумата във фактурата му е с около 30 % по-ниска. Това означава, че от ток са спестени разходи от порядъка на 220 лева.

    Излишъците над договорените дългосрочни договори за продажба на ток търговците ще могат да продават на Българската независима енергийна борса, която започва работа на 8 декември, стана ясно още на срещата.

    М.Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини