От х:

Днес в x:

Йордан Йовчев станал гимнастик, защото искал да прилича на нинджа

    „Станах гимнастик, защото много исках като малък да бъда нинджа“. Това признание направи пред учениците от училище „Христо Смирненски“ в Хасково днес един от най-големите спортисти за всички времена на България Йордан Йовчев.

    Петокласниците и шестокласниците от школото имаха възможност да се срещнат очи в очи със звездата на родната ни спортна гимнастика в спортния салон. Спортистът беше посрещнат с бурни аплодисменти от учениците, а от цялата учебна програма във вторник, осмият час се оказа истински вълнуващ за тях.

    Директорът на училището Венко Точевски  подари на Йовчев  за спомен от срещата плакет със знака на школото.

    Гимнастикът  изгледа с огромен интерес и съчетанията на третокласнички от училището, които са възпитанички на клуба по спортна гимнастика „Юнак“. Наталия Костова от 3 „А“ клас и съученичките й от 3 „Б“ Антония Тодева и Синем Гюзджан имаха честта да се представят пред кумира си.

    След техните изпълнения, срещата прерасна в непринуден разговор, в който учениците задаваха въпроси на големия спортист. Така те разбраха, че за гимнастиката, когато е на 7 години го открива Иван Славчев, който става и негов първи треньор. А моментът, в който попада в истинския плен на гимнастиката е когато разбира, че чрез нея ще може да прави неща, които останалите не могат, ще може да се отличи чрез този спорт.

    „Имал съм и периоди, в които ми е било много трудно, чувствал съм несигурен, но тогава се стремях да не се задълбочавам в тези мисли. Казвал съм си, че трябва да се боря, защото начини има и трудните моменти могат да се превъзмогнат. Така съм продължавал напред.“, сподели пред децата за най-трудните си моменти Йордан Йовчев, в отговор на техен въпрос. А на питането за чувствата му за отнетото му злато в Атина сподели:"Има моменти, в които ти знаеш, че си победител и това, че не си спечелил първото място, не означава, че не си го заслужил! Казах си: Хората ме оцениха, нищо, че съдиите -не".

    А като съвет към учениците големият спортист ги насърчи да се движат колкото се може повече, да спортуват.

    Срещата на Йовчев с децата от Хасково не е първа. Той е убеден, че успелите хора трябва да дават личен пример и затова за него близките разговори с подрастващите са от голямо значение.

    За да се развива масовият спорт, трябва да има повече образовани треньори и повече зали за насърчаване на децата, за да бъдат физически активни, категоричен е медалистът от четири олимпиади и два пъти световен шампион.

    „Спортът у нас е в един труден период, но се полагат максимум усилия, които ще дадат резултат във времето. Трябва да си дадем сметка, че шампион не се става за един ден, трябват търпение и усиля. Може би специално в спортната гимнастика подходът е правилен“, коментира по повод развитието на професионалния спорт у нас големият спортист.

     

     М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини