От х:

Днес в x:

Хасковски художник направи проект за Паметник на келепира

Най-новият проект на художника Владимир Запрянов обикаля с бясна скорост интернет. На фона на паметник-културата, завладяла Хасково от известно време, авторът смята, че е вече време да се направи и Паметник на келепира. Запрянов разработи и пусна в обръщение дори виртуален проект на идеята си.

Според проекта му най-подходящото място на паметника е пред входа на Община Хасково, между пластиките на баба Яга и бухала.

Самият паметник е от две части. Постаментът е антична колона, а на паметника е изобразен Алековият Бай Ганьо. Художникът предлага още да има и надпис-посвещение: „Посвещава се на всички настоящи и бъдещи кандидати за ВЛАСТ. За да не забравят никога Алеко!”

Само за няколко дни, откакто е пусната в обръщение в социалните мрежи, идеята му вече се радва на голям интерес и дори има предложения за допълнения. Едно от тях е паметникът да бъде "разселен" пред ключовите институции в цяла България. Авторът абсолютно приема предложението и отговаря, че усилено търси анонимни дарители да го спонсорират.

Владо Запрянов обяснява, че предложението му е всъщност метафора за злоупотребите с властта, а лайтмотивът: Тези, които влизат в политиката, бързо забравят обещанията си, бързо се откъсват от хората и след това използват положението си само за лични облаги. Проектът е своеобразно продължение на изложбата му, която може да се види до вторник в галерия Модулор в Хасково - “Търговци в храма“.

Търговците на духовното, на ценностите, днес са навсякъде, дори в храма, а какво да говорим за една община, коментира в сериозната част на темата Владо Запрянов. А иначе е убеден: Келепирът е голяма работа! Той е движещата сила днес! Затова трябва да бъде увековечен!

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини