От х:

Днес в x:

Млади богослови изучават Сътворението на открито

    Млади възпитаници на неделното богословско училище към хасковския храм Св. Архангел Михаил ще усвояват религията в уроци с подчертано  практична насоченост.  Върху това акцентира един от инициаторите и двигателите на идеята Отец Никола от храма. Училището се открива за 4-та поредна година и обучава във вероучение 20-тина деца от квартала, мнозинството възпитаници на ОУ Климент Охридски.  Възрастта на учениците варира от предучилищни групи до 6-7-ми клас. Заради невъзможността тематично да се преподава сложната и тежка като цяло материя на религията, преподавателите решили да изведат уроците от класните стаи. Още повече, че според опита им, този вариант бил безкрайно по- забавен за децата а уроците-по разбираеми.

    Така чудото на Сътворението ще се илюстрира с  произведенията на Създателя, като например едно от най-големите му чудеса-природата с нейната хармония между живото и неживото, материята и духа. Но понеже в началото бе словото, паралелно с  показването ще се говори и за това което не може да се види - божествена същност на нещата ивръзката им със света на хората чрез Синът Божи Исус Христос. Уроците на открито ще се провеждат всеки път, когато времето позволява.

    Дори и дъждът да прикове младите богослови на закрито, тяхното обчучение също ще върви в практическа насока. Така например момченцата ще участват в богослужението по време на празници, момиченцата ще пеят в хора/според канона жените не могат да свещенодействат/, а двата пола заедно ще усвояват умения и ритуали , важни за християнската религия. Като например замесване и приготвяне на хляб съобразно изискванията на петокнижието.

    Целта на Неделното училище не е да се преподаде конкретно количество материал, а да изгради у децата духовност, която да им бъде пътеводител в материалния свят.  Преподаването ще се извършва от две жени завършили богословие, плюс волни пожертвувания от свободното време на свещениците Злакто и Никола.  Учебната година приключва като другата-на 24-ти май, но за разлика от светското образование тук няма изпити. Освен един-живота.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини