От х:

Днес в x:

България иска орден за граничния полицай, застрелял нелегален. Вестниците в събота

Трагичният инцидент с простреляния имигрант е водеща тема за съботните вестници.

„Рикошет уби бежанец. Инцидентът стана малко след полунощ в петък в град Средец, на няколко километра от границата с Турция. Тогава трима граничари се опитвали да заловят 54 чужденци, представящи се за бегълци от Афганистан. Нелегалните имигранти били засечени до Аврамовия мост при разклона за село Дюлево в местността Рибарска среща, на няколко километра от град Средец по пътя за Бургас. Граничният полицай Вълкан Хамбарлиев използвал служебния си пистолет "Макаров".
Окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова обясни, че той е изстрелял един от общо 8 патрона, които е имал в пълнителя. От първоначалния оглед на мястото на инцидента е установено, че куршумът е рикоширал в една от колоните на моста, под който са били афганистанците. Там е открита и следа от него. След рикошета куршумът e пронизал врата на чужденеца, който е бил най-близо до колоната на моста. Въпреки опитите на граничните полицаи да му окажат първа помощ, той е починал малко по-късно от загуба на кръв. По неофициална информация нелегалният е бил 56-годишен, най-възрастният в групата и неин водач... По първоначални данни от разпитите униформените са заявили, че са спазили всички разпоредени от закона процедури - извикали са на чужденците да спрат, обявили са високо, че са полицаи. Но цялата група не се е подчинила и хукнала да бяга под моста. Затова граничният полицай е извадил оръжието си и е стрелял във въздуха, за да ги принуди да спрат. За нещастие куршумът е рикоширал в бетонната колона...
В родния му град местните организираха подписка в негова подкрепа...
Баща му Иван Хамбарлиев е дългогодишен кмет на близкото село Вълчаново. В селото хората също са потресени от случилото се. Описват Хамбарлиеви като добри хора, а самият Вълкан като благ и хрисим човек. Местните са категорични, че той не е виновен и е изпълнил задълженията си. Ловците от ловната дружинка в Голямо Буково, в която членува Вълкан и баща му - бившият военен Иван, разказват, че непрекъснато намират следи от биваци и лагери на мигранти. Притеснени са какво излиза от храстите. Всички ловци излизат с повишено внимание, защото не се знае срещу глиган ли се стреля или срещу бежанец, минал границата ни..." - в. „Стандарт".

„Куршум, изстрелян от български граничен полицай, е рикоширал в мост, преди да прониже смъртоносно нелегален имигрант. Това е резултатът от аутопсията на афганистанеца, загинал край град Средец късно вечерта в четвъртък. Мъжът бил улучен в шията, а не в тила, както се съобщаваше по-рано...
Това е първият случай на мигрант, убит от полицейски куршум от началото на бежанската криза в Европа. Заради него премиерът Борисов напусна срещата на върха на ЕС. Президентът и политиците у нас подкрепиха действията в защита на границата.
На извънредна пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че имигрантите са засечени от системата за охрана на границата. На сигнала са реагирали двама граничари и полицай, командирован от вътрешността на страната. Към 22 ч в четвъртък те се озовали срещу група от 54 чужденци, влезли през границата с Турция. Те били мъже на възраст 20-30 години. Криели се под т.нар. Аврамов мост край Средец, по главния път за Бургас. Мигрантите отказали да се подчинят на заповедите на униформените и опитали да се съпротивляват...
Костов заяви, че мигрантите не били въоръжени, но няколко пъти повтори, че съотношението било 54 мъже в добра спортна форма срещу трима.
Граничарят не е задържан, афганистанците се разпитват в бежанския център в Елхово с участието на агенти от ДАНС...
Премиерът Бойко Борисов напусна по-рано срещата на върха на ЕС в Брюксел вчера заради застреляния имигрант на българо-турската граница, съобщиха от българската делегация. Около полунощ той информирал председателя на Европейския съвет Доналд Туск за инцидента и казал, че до края на заседанието ще го представлява президентката на Литва Далия Грибаускайте..." - в. „Труд".

„Групата от 54 нелегални емигранти, при които стана инцидента с трагичния случай на българо-турската граница е с особен профил, близък до рисковия. Това съобщи вицепремиера Румяна Бъчварова след завръщането си от Грузия и среща с валията на Одрин по проблемите на мигрантския натиск към България.
"Трагичен инцидент. Това не е нашата политика към бежанците. Нямаме политика на насилие срещу тях. Но в тази сложна ситуация, че нашите служители са действали изключително смело и рисково с цел да спестят ситуацията. Нека не забравяме, че става въпрос за незаконно преминаване на българската граница", добави министърът на МВР.
"Това е повод да си дадем сметка колко сериозна е ситуацията на българската граница. Другата ни важна задача е да предотвратим нахлуването на други такива групи, които крият рискове за сигурността на страната и евентуално и за терористични заплахи", добави Бъчварова.
Тя уточни, че няма да иска оставки и рокади в МВР подразделенията по границата..." - в. „24 часа".

„Граничният полицай е издигнат за орден в онлайн петиция
Съгражданите му го защитават за рикошета
Две подписки стартираха в защита на граничния полицай, който застреля снощи афганистански нелегален мигрант край Средец.
Граничният полицай, произвел изстрел, е 42-годишният Вълкан Хамбарлиев от Средец, съобщи Радио Бургас. Съгражданите му вече стартираха подписка в негова защита. Хората заявиха, че полицаят е изпълнил служебните си задължения. Хамбарлиев не е задържан. Назначена е балистична експертиза.
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пък започна подписка в интернет за награждаване "с висш орден" на граничарите. До 15.30 ч. в нея вече има над 5000 подписа.
"За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Има държавни граници - има държава, няма държавни граници - няма държава. Границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление. Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители, се наказват със смърт", пише проф. Димитров.
Според него, тримата гранични полицаи във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата.
Националният полицейски синдикат в България също подкрепи граничния полицай. От там припомнят, че Вълкан Хамбарлиев - служител в Гранично полицейско управление Средец е дългогодишен техен член и допълват, че е професионален, смел и самоотвержен служител и колега, с когото всички се гордеят..." - в. „Сега".

„Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер изразиха тази нощ съпричастност с България по повод вестта за престрелката между незаконни имигранти и органите на МВР край Средец, съобщи БТА. Заради инцидента премиерът Бойко Борисов напусна заседанието преди то да е завършило и отлетя за България.
На пресконференция след края на заседанието на Европейския съвет тази нощ в отговор на въпрос Юнкер отбеляза, че не е уведомен за случая. Въпреки това мога да кажа, че ние сме с България, заяви председателят на ЕК.
Премиерът Бойко Борисов ми съобщи преди да напусне, поясни Туск. За мен този инцидент е поредното доказателство за важността на срещата ни днес. Защитата на външните ни граници е най-важното нещо сега. Премиерът Борисов знае отлично, че сме готови да подкрепим България и българската администрация, каза Туск..." - в. „Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че България е отказала въздушен коридор на втори руски самолет, пътуващ за Сирия.

„България не е дала разрешение за полет на руски самолет на Министерството на извънредните ситуации с хуманитарен товар за Сирия. Това съобщиха от българското външно министерство за ТАСС.
Причината за отказа на полета е, че руската страна е подала не навреме своята заявка, обясниха от МВнР.
Заявката за полета е била изпратена на 14 октомври, а самият полет е трябвало да се осъществи на 16 октомври. Времето за изпълнение на заявката е 5 дни, уточняват от външнополитическото ни ведомство." - в. „Сега".

„България отказа да пусне втори руски самолет за Сирия. Причината е, че Москва не е уведомила държавата ни за въздушния коридор в нужния срок...
От руското Министерството на извънредните ситуации не казаха защо не са спазили законовите срокове. Според тях самолетът е бил пълен с над 20 тона хуманитарна помощ...
"Отказът на България да предостави въздушното си пространство няма да повлияе на оказването на хуманитарна помощ за Сирия", добавиха пък от Москва.
Това не е първият случай, в който България отказва да допусне прелитането на руски самолет през въздушното й пространство. В средaта на септември самолет с хуманитарна помощ за Сирия беше отклонен, тъй като Русия отказа той да спре за проверка на товара.
Тогава военният министър Николай Ненчев коментира, че службите са имали съмнения, че е възможно да се пренася и оръжие.
Самият премиер Бойко Борисов пък тогава разкри, че дни преди това е наредил да бъде пуснат друг руски самолет за Сирия. Въпреки че съзнавал, че така нарушава ангажименти на България към НАТО, той не искал да допусне "на другия ден да събираме останки от хора и самолети по Черно море". Още тогава той призова Москва да не допуска повече провокации към България..." - в. „Стандарт".

„България е отказала да даде въздушен коридор на самолет за Министерството на извънредните ситуации на Русия...
От руското министерство на извънредните ситуации коментират, че все пак този отказ няма да се отрази на хуманитарните доставки за Сирия. От ведомството уточняват, че самолетът все пак е излетял за Латакия, но по алтернативен маршрут.
Русия заявява, че самолетът превозва 20 тона помощ, включително месо, риба, консерви, захар, одеяла и вещи от първа необходимост.
Очаква се самолетът да върне в Русия над 80 граждани на Русия, ОНД и други страни.
В началото на септември България отказа да предостави разрешение за прелитане в българското въздушно пространство от военно-транспортни самолети, собственост на Главния щаб на ВВС на Руската федерация, в периода 1-24 септември. Причината бяха опасения за естеството на товара на борда на самолетите. Преди това София е разрешила полет на друг руски самолет на 7 септември, тъй като като цел на полета е било записано превоз на персонал на дипломатическа мисия и от Външното министерство не са имали основание за отказ. Затова съгласувано с останалите компетентни институции е издало разрешението." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават и за спасяването на четирима души с трансплантирани органи от внезапно починал студент.

„Четирима пациенти получиха шанс за живот благодарение на родителите на перспективен млад мъж от Варна, изпаднал в мозъчна смърт.
Опечалените родители Светла и Николай Николови решават да дарят органите на 21-годишния Георги, за да могат други да живеят.
Бъдещето пред синът им е било повече от обещаващо. Георги завършва с отличие Математическата гимназия във Варна, след което заминава да учи бизнес науки в Лондон. На 26 септември е трябвало да пътува до столицата на Великобритания за да се запише за трети курс, но на 18 септември му прилошава, докато чака пред асансьора в дома си и припада. Оказва се, че е получил аневризма и въпреки спешната операция в Университетската болница във Варна Георги изпада в мозъчна смърт.
Решението да бъдат дарени органите е взето от съпрузите без колебания, стана ясно на съвместна пресконференция на родителите и медиците от варненската болница.
"Молим се за хората, които носят неговите органи, да бъдат здрави, защото това е нашата утеха. Знаем, че чрез тях ще живее и част от нашето дете", каза Светла Николова.
"Това е млад човек с потенциал. Подобно на други пациенти, получили аневризма, той никога преди това не е имал каквито и да било оплаквания, които да подскажат, че има здравословен проблем", обясни лекарят от УМБАЛ "Св. Марина" д-р Валентин Маринчев. Той допълни, че решенията за даряване на органи по принцип се взимат изключително трудно от близките, но бе категоричен, че няма по-благороден жест от това да се съгласиш и да спасиш някой, когото не познаваш..." - в. „Труд".

„Младо момче от Варна, починало внезапно, дари живот на четирима
Въпреки болката от загубата на по-малкия им син Георги, семейство Николови от Варна се молят не само за неговата душа, но и за здраве.
За здравето на тези, които в момента носят трансплантираните органи на сина им. Това разказа пред репортери Светла Николова, майка на младия студент Георги, който почина внезапно в средата на септември, седмица преди да отлети за поредната си учебна година в Лондон, разказва Petel.bg.
На 18 септември той се обадил на баща си, защото почувствал силна болка в главата и изтръпване на крака. Николай Николов разказа, как извикал линейка, която откарала сина му в болница, но за съжаление, непоправимото се случило...
И тук идва едно важно решение. Николови трябва да решат дали да дарят органите на детето си, за да имат други хора шанс за живот. Варненското семейство признава, че преди да са изправени пред такъв избор, те не са обсъждали темата.
„Георги беше щедра душа, красив ум и имаше ведро отношение към света. Човекът, който взе сърцето му, трябва да знае, че носи най-доброто сърце на света", каза днес майката Светла Николова. В разказа за момчето си, тя специално обърна внимание на прекрасните приятелства, които имал Георги... Всъщност, младият варненец не помага само на един, а на няколко души, нуждаещи се от трансплантация. Това обясни пред медиите проф. Д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Св. Марина" във Варна...
„Няколко души са живи заради семейния дух на семейство Николови", заяви той и добави, че навсякъде по света донорството в подобни ситуации е въпрос на разум, възпитание, философски възгледи, които в крайна сметка спасяват човешки живот.
Проф. Платиканов връчи на семейство Николови диплом и паметен знак във формата на звезда, посветени на тяхната смела и достойна постъпка. Родителите на Георги благодариха за този жест и казаха, че ще отнесат звездата на гроба му. Те обаче вярват, че неговата звезда на небето е станала още по-ярка и ще свети завинаги..." - в. „24 часа".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини