От х:

Днес в x:

Заплатата в съда варира от 1546 до 4367

Близо 292 млн. лв. ще бъдат изплатени през тази година за заплати на съдиите, прокурорите, следователите и служителите на Темида. Това е 61,74% от бюджета на съдебната система за 2015 г., който с актуализацията през септември е 473 450 800 лв, пише в. "24 часа".

Сумата всъщност е 380 275 682 лв., защото със заплатите се превеждат и задължителните за магистратите и служителите социални и здравни осигуровки. Става дума за 80,32% от целия бюджет на Темида. Това сочат данни на Висшия съдебен съвет (ВСС), предоставени на изданието.

Увеличението на заплатите в магистратурата с 12% от 1 ноември т.г. и поисканият заради това по-голям бюджет за догодина предизвика острата реакция на финансовия министър Владислав Горанов.

Последва среща на Горанов с тримата големи в Темида - председателите на двата върховни съда Лозан Панов и Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров. ВСС призова министъра към диалог, но отказа да отмени увеличението. Все още не е ясно дали държавата ще отпусне допълнителните 45,1 млн. лв. за 2016 г.

В съдебната система работят общо 13 350 души. 4176 са магистрати - 2229 съдии и 1947 прокурори и следователи. Останалите са служители - 6178 в съдилищата и 2996 в прокуратурите, показват данните на ВСС към 8 октомври т.г.

Заплатите на магистратите се определят по закон и се конкретизират от ВСС. Съдебният закон фиксира най-ниската основна заплата - на младшите съдии и прокурори. Тя е “удвоената средна месечна заплата на заетите в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт”.

В момента най-ниската заплата в Темида е 1546 лв.  Към основното си възнаграждение магистратите получават допълнително средства за ранг и прослужени години. Рангът е повишаване на място след натрупан стаж, доказан професионализъм и отлична оценка на атестацията. За ранг се получава по-високо възнаграждение - основната заплата се умножава по индекс, определен от ВСС.

Към основната си заплата магистратите получават добавка за прослужени години 2% за всяка година трудов стаж.

Върховните съдии и прокурори обикновено имат повече от 20 г. стаж в системата и получават 4367 лв. - 3119 като основно възнаграждение и 1248 лв. за прослужени години. Това е и най-високото възнаграждение за редови магистрат.

При напускане на системата съдиите, прокурорите и следователите с над 10 г. стаж получават еднократно парично обезщетение - по една брутна месечна заплата за всяка година в Темида, но не повече от 20. При пенсиониране, например, върховен съдия или прокурор, правораздаващ цял живот, получава около 87 340 лв. компенсация.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини