От х:

Днес в x:

Китай има интерес към строителния сектор в България

На срещата си българския премиер Бойко Борисов министърът на външните работи на Китай Ван И е отбелязал големия потенциал за увеличаване на китайските инвестиции в страната, особено в строителството. Като други възможности за задълбочаване на сътрудничеството са били посочени селското стопанство, транспорта, културата, науката и технологиите, съобщават от правителствения пресцентър.

Борисов от своя страна е изявил интереса на България от увеличаване на китайските инвестиции, разширяването на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулирането на туристическия обмен.

На срещата са били обсъдени и възможностите на новите транспортните коридори по "Новия път на коприната"

От името на китайския премиер Ли Къцян министър Ван И е отправил покана към министър-председателя да посети с българска делегация Китай. Борисов също е изразил желание за среща с китайския си колега, на която да се обсъдят конкретни проекти за практическо сътрудничество.

Министерството на икономиката през лятото отправи покана към китайските компании с интерес към пазарите на ЕС да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове в България.

Китай е сред най-големите търговски партньори на България не само в Азия, но и в световен мащаб. През 2014 година двустранната търговия надхвърля 1.87 млрд. щатски долара, от които български износ за Китай от близо 715 млн. щатски долара. За първото тримесечие на тази година двустранният стокообмен се равнява на 492 млн. щатски долара, от които български износ в размер на 175 млн. долара, по данни на Министерството на икономиката.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини