От х:

Днес в x:

Мюсюлмани и християни празнуват във Войводово заедно Петковден

    Християните от с. Войводово днес честват храмовия си празник Св. Петка.

    Тържествена литургия отслужи в църквата на селото отец Никола.

    А миряните в двора се събраха още преди обед, за да отбележат празника си. Камбаната по традиция би местния клисар Любомир

    Стефанов. Съпругата му Дора пък разказва, че от 2004 година на 14 октомври хората отбелязват църковния празник. Тази година понеже празникът се пада в сряда, когато се пости, в казаните ври фасул. Носят питки за раздаване. Канят на трапезата и своите съселяни мюсюлмани, чиято джамия е само на една ограда разстояние от християнската обител в селото.

    Така от десетилетия мюсюлмани и християни празнуват заедно празниците си. „Хора в с. Войводово не се делят. Всички сме заедно. Мюсюлманите идват днес на нашия празник, а ние ги почитаме и поздравяваме за техния Рамазан Байрям“, обяснява Любомир Стефанов.

    До преди 15 години в селото са нямали църква, само параклис, който е бил на името на Света Петка. Затова и в последствие църквата приема името на светицата. Той разказва, че църквата се помещава в сградата на някогашния обреден дом в село Войводово. Преди да отвори врати храмът праз 2004 година, е имало голям ремонт на ритуалната зала по превръщането й в църква.

    Майстор на иконостаса е местният жител Ваню Тончев, а художник-Ирина Балджийска.

    Повечето икони са дарение от местни хора. Мюсюлманите от селото пък са помагали със строителни материали при изграждането на църквата, килимите в християнската обител са също дарение от тях.

    Затова бай Любо казва: Сега е изборно време, има страсти, но те са горе, по върхове, тук при нас, сред обикновените хора ги няма. Ние сме заедно и в празник и в делник.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини